Polis i uniform står framför en tegelbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om polisens förberedelser inför morgondagens derby på Stora Valla. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Så rustar polisen inför länsderbyt: ”Omfattande säkerhetspådrag”

Uppdaterad
Publicerad

Viktiga poäng står på spel både i botten och toppen av superettan när Degerfors tar emot ÖSK på Stora Valla på tisdagen.

Då rustar polisen inför derbyfest och eventuella ordningsstörningar.

– Vår bedömning är att vi har tillräckligt med resurser för att hantera insatsen, säger Andreas Svahn, biträdande insatschef polisen.

Runt 6 000 åskådare väntas ta sig till Stora Valla för att beskåda derbyt mellan tabellettan Degerfors och ÖSK på elfte plats. Enligt polisen är säkerhetspådraget stort inför matchen.

– Det är omfattande. Både hos oss och arrangören. Vårt arbete ligger främst före och efter matchen, under matchen är det arrangören som har det stora ansvaret.

Han menar att länsderbyts arrangör, Degerfors, och polisen har samma bild av ansvarsfrågan inför avspark.

– Vi har haft bra dialog och kontakt med arrangören för att kunna samverka inför matchen.

Han vill inte berätta hur många poliser som ska arbeta under insatsen men medger att det handlar om stora resurser.

– Vi vill ogärna prata om numerärer av rent taktiska skäl. Men det är en av de större kommenderingarna vi har i vårt lokalpolisområde under året.

Polisen bevakar matchen med drönare

Andreas Svahn förklarar att drönare används som ett verktyg under matcherna.

– Det har vi på många matcher. Dels för att kunna få en överblick och se hur folkmassor rör sig, men även för att kunna använda i utredande syfte.

Enligt honom påverkar inte skandalscenerna i Stockholmsderbyt förberedelserna hos polisen inför matchen mellan Degerfors och ÖSK.

– Det förändrar inte mer än att det finns i medvetandet hos fler personer än vad det gjorde innan. Eftersom det blev väldigt uppmärksammat, det som hände i Stockholm.

Länsderbyt mellan Degerfors och ÖSK spelas på tisdag med avspark klockan 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.