Foto: Carola Zettergren

Så säger domstolen om Ramsbergs bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten kommer inte att ändra beslutet om att stänga Ramsbergs bibliotek. Anledningen är att kommunen inte brutit mot lagen.

Förvaltningsrätten konstaterar i en dom att de saknar möjlighet att upphäva beslutet om att stänga biblioteket i Ramsberg.

I domen framgår att rätten bara kan upphäva beslut i de fall då någon brutit mot en lag eller att de som fattat beslutet överskridit sina befogenheter.

Biblioteksupproret i Ramsberg

Inget lagbrott

Att ersätta ett bibliotek med en bokbuss bryter enligt domen inte mot lagen. Visserligen står det i bibliotekslagen att varje kommun ska ha ett bibliotek som ska vara tillgängligt för alla men det står inte hur många blbliotek som ska finns eller hur nära de boende ska ha till verksamheten.

När det gäller öppettider eller fast lokal kontra bokbil finns inte heller några konkreta bestämmelser.

Ger inte upp

Beslutet har dock inte fått Ramsbergs biblioteks vänner att ge upp kampen om ett bibliotek i byn.

– Nej vi fortsätter att föra diskussion med politiker och andra föreningar i bygden, säger Jennifer Jennessen som är en av byborna. Det finns olika sorters landsbygdsstöd att söka så det går vi vidare med nu.

Gömde böckerna

Dessutom förs samtal med olika föreningar runt om i bygden.

Det var i augusti 2015 som byborna i Ramsberg samlades för att protestera mot nedläggningen av bygdens bibliotek. I protest mot att kommunpolitikerna beslutat att plocka ihop böcker och slänga eller ge bort innan ett beslut formellt fattats tog byborna saken i egna händer och gömde helt sonika lagret.

Böckerna befinner sig fortfarande på okänd plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biblioteksupproret i Ramsberg

Mer i ämnet