En delad bild som visar en röd skärm med texten ”Ransomware Attack” och tre skallar, vilket indikerar en cyberattack, på vänster sida. Till höger syns en person med hörlurar som verkar vara i ett videomöte eller en presentation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Antonsson, senior analytiker på MSB, säger att it-säkerheten behöver höjas på landets kommuner. Här förklarar han mer. Foto: SVT

Så ska it-attacker som den mot Kumla förhindras – MSB: ”Fler behöver jobba med cybersäkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor efter att Kumla kommun utsattes för en ransomware-attack påverkas kommunen fortfarande av attacken. Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, behöver landets kommuner bli bättre på det förebyggande it-arbetet.

Efter attacken stängde Kumla kommun ner sina it-system. Nu fungerar systemen då och då.

– Hela officepaketet är påverkat. Vi kommer åt mejlen i perioder. Vi har reservrutiner igång och jobbar med papper och penna, säger kommundirektör Gabriella Mueller Prabin.

Cyberattack mot Kumla kommun

Säkraste sättet att nå kommunen just nu är via telefon. Och den som vill låna böcker får vara beredd på att bara låna några åt gången. Detta eftersom allt sker manuellt på biblioteket.

När kan allt fungera som vanligt igen?

– Det vågar vi inte ge någon prognos på, säger Gabriella Mueller Prabin.

Hackarna ställde inget specifikt krav på en lösensumma, och det är fortfarande oklart vilka uppgifter som läckt ut.

– De skrev att de fått tag på saker och att vi inte skulle kontakta polisen. Men vi har haft kontakt med MSB och framförallt med polisen.

Låg cybersäkerhet i landet

Enligt en rapport från MSB tidigare i år når majoriteten av offentliga organisationer i Sverige inte upp till grundläggande krav på cybersäkerhet.

Enligt MSB har också små och mellanstora kommuner och företag svårare att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens över tid.

– Det kan vara svårare för dem att erbjuda till exempel en viss lön, säger Mathias Antonsson, senior analytiker på MSB.

Ny EU-lag 2025

Nästa år träder en ny EU-lag i kraft, cybersäkerhetslagen, som ställer högre krav på bland annat det systematiska säkerhetsarbetet.

– Det är helt centralt att vi höjer nivån på cybersäkerhet hos alla samhällsviktiga verksamheter, säger Mathias Antonsson på MSB.

Hur ska det gå till?

– Det finns väldigt mycket information att tillgå hos oss och andra aktörer kring hur man kan arbeta bättre och mer effektivt. Kruxet är att anställa fler personer i organisationerna som arbetar med de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyberattack mot Kumla kommun

Mer i ämnet