En delad bild som föreställer en närbild av en nätverkskabel ansluten till en laptop med digitala mönster i bakgrunden, samt en person som håller i en mikrofon och deltar i en intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär cyberangreppet för kumlabon? Kan känslig information nu sprida sig? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kumla förlänger nedstängning av system efter cyberattacken

Uppdaterad
Publicerad

Kumla kommun tvingas nu fortsätta hantera konsekvenserna av den cyberattack som drabbade kommunen i lördags.

– Attacken kom inte som någon chock. Vi vet att sånt här kan hända och nu var det vår tur, säger kommundirektör Gabriella Mueller Prabin.

Kumla kommun har nu valt att förlänga nedstängningen av sina system. Den beräknades tidigare pågå fram till imorgon, lördag, men ska nu pågå till 08.00 på måndag. Detta för att mer tid behövs för att undersöka och säkra IT-miljön.

Vissa verksamheter fortsätter också att påverkas under helgen. Biblioteket kan inte erbjuda digitala tjänster, datorutlåning eller ta emot betalningar, och på Djupadalsbadet kan endast engångsentréer köpas.

Det kan även bli störningar i tömningen av sopkärl under veckoslutet, och kommunen uppmanar invånarna att ha förståelse för situationen.

De närliggande kommunerna Askersund, Hallsberg, Laxå och Lekeberg har upprättat en gemensam stab. Det finns just nu inga tecken på att dessa kommuner ska ha drabbats, men de vidtar ändå åtgärder för att skydda sina IT-miljöer.

En så kallad ransomware-attack

Cyberattacken har identifierats som en så kallad ransomware-attack. En obehörig aktör har tagit sig in i IT-miljön och hotar att läcka känslig information om inte en lösensumma betalas.

Dock har inte angriparna ställt krav på en viss summa än, enligt Gabriella Mueller Prabin och man har ingen pågående kontakt med hackarna.

– Nej. Vi har fått ett mejl men vet inte idag varifrån det kommer. Vi vet inte heller hur det gick till, men det är det vi undersöker, säger hon.

Cyberangrepp allt vanligare

Efter en cyberattack mot Kalix kommun uppgick kostnaderna till över två miljoner kronor. Kommunen valde då att inte betala någon lösensumma och genomförde istället omfattande säkerhetsförbättringar.

– Förhoppningsvis lär även vi oss något av det här så att vi kan vara bättre förberedda framöver, säger Gabriella Mueller Prabin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.