Reportern Kattis Folkeson i en svart SVT-jacka står framför en gammal industribyggnad med gul fasad, omgiven av övergivna strukturer och ruiner under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar turerna kring Stripa gruva. Foto: Kattis Folkeson

Så ska Stripa gruva utvecklas – trots att den ska säljas

Publicerad

Lindesbergs kommun har tagit fram en plan för att utveckla Stripa gruvmiljö – fastän Falab lägger ut området till försäljning.

– Det kommer inte bli lättsålt, säger mäklaren Andreas Olofsson.

I dag är gruvan nedlagd men bevarad som ett byggnadsminne. Här har folk bedrivit allt från bryggeri, restaurang och chokladfabrik, till forskning om slutförvaring av kärnavfall.

Nu ska alltså det kommunala fastighetsbolaget Falab sälja alltihop.

– Dels är det ett ekonomiskt beslut, men också att det inte passar in i vår helhet. Vi förvaltar skolor och idrottshallar, det är något helt annat att ha hand om ett gruvområde, säger Falabs ordförande Pär-Ove Lindqvist (M).

Falab har nyligen betalat ut en fallskärm på tio miljoner till den avgående vd:n. Säljer ni gruvan för att täcka upp för den kostnaden?

– Den biten är redan inbetald sen lång tid tillbaka, så det har inte någonting med det här att göra.

Pär-Ove Lindqvist (M), ordförande Falab. Foto: Pressbild

Vill hyra i 25 år

Trots beskedet om försäljning har Tillväxtnämnden i Lindesbergs kommun nyligen beslutat om en ny utvecklingsplan för Stripa gruvmiljö.

– Första steget är att teckna ett långsiktigt hyresavtal, sen får vi ta det därifrån, säger nämndens ordförande Tom Persson (SD).

I utredningen bakom beslutet står det att kommunen vill hyra gruvområdet i 25 år, men det påverkar inte Falabs beslut att sälja.

– Det är nog positivt ur köparens synpunkt, att det finns en hyresgäst med ett långt kontrakt, säger Pär-Ove Lindqvist.

Hör mer om kommunens planer för Stripa gruvmiljö i klippet ovan.

En gruvarbetare i mörka kläder med hjälmlampa går genom en smal gruvgång. Gruvgången är belyst av hängande lampor och har stenväggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stripagruvan har funnits sedan 1400-talet. Se klipp från de senaste 50 åren här. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.