Till vänster Staffan Vilhelmsson som åker skidor där snön smält, till höger Johan Ångers som sitter vid ett snöigt skidspår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tuffa förhållanden i Staffan Vilhelmssons Nora men konstsnö och goda förutsättningar i Johan Ångers Hällefors. Se kontrasterna i klippet. Foto: SVT

Så slår snöbristen olika i Nora och Hällefors: ”Farligt att åka på skidspåren”

Publicerad

För den som älskar längdskidåkning ser förutsättningarna helt olika ut beroende på var man bor. I Nora har skidklubbens 300 medlemmar ingen möjlighet att bedriva någon verksamhet. Men i Hällefors, fem mil norrut, är det som att komma till ett helt annat vinterlandskap.

– Vi har fått åka till Hällefors för att kunna erbjuda våra unga något, säger Staffan Vilhelmsson från Norabygdens SK.

Konstsnö är en förutsättning för att kunna ha långa och pålitliga skidsäsonger. Och för den som bor i Hällefors finns sedan 1-2 veckor tillbaka ett 2,7 kilometer långt skidspår som lockar många besökare.

– En solig dag är det fullt på parkeringen här. Och vi har rekord i antal ungdomar i verksamheten, berättar Johan Ånger, ordförande i Hällefors SK.

Genom bidrag från kommunen, RF SISU och egna klubbpengar investerade klubben förra året i två nya snökanoner som gjorde att man kunde få fina spår på plats när kylan kom.

Tröstlöst arbete att få iordning spår

Men i Nora är det spår, som eldsjälar slitit med utan konstsnö, knappt åkbart längre efter att värmen kom.

Ett tungt slag för de 300 medlemmarna i Norabygdens SK.

– Vi kan inte ha någon ungdomsverksamhet igång. Vi missar ju generationer. Det känns synd på en så fin sport. Jag tror också att det här är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv, säger Staffan Vilhelmsson från skidklubben.

Se bilderna och hör kommentarerna från de helt olika verkligheterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.