Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vilka arbetsplatser örebroarna inte tycker är okej att ha shorts på sig. Foto: Leonora Toplica/SVT

Så tycker örebroare om shorts på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter bar shorts på jobbet, men är det okej? Vi frågade flera personer i Örebro om vad de tycker kring shorts på jobbet.

– Jag jobbar hemifrån så jag har ofta shorts på mig, säger Patrick Wrigley.

Kontroversiella ämnen brukar vara en vattendelare, men när det gäller shorts på jobbet är de flesta i Örebro på samma bana. Starta klippet för att höra folket berätta i vilka yrken det inte är okej att ha shorts på sig.

Vad tycker du om shorts på arbetsplatsen?

Nu stänger vi chatten för i dag. Tack för alla intressanta inlägg.

Peter Ingvarsson • Varje arbetsplats har sina regler. Då är det bara att rätta in sig. Oavsett väder!

Heemar Alla • Jag vet inte hur det är på era arbetsplatser, men om sv ho HR-administratörerna ser mig med shorts där jag jobbar kommer de genast kräva ett långt möte med mig där jag blir tvungen att bjuda dem på SBK och fika efteråt.

Christina • Många som är yngre än 40 verkar tro att man alltid kan göra som man känner för, klä sig som man vill, tex. Man klär sig som arbetsgivaren bestämt, punkt. Aldrig nånsin gått till jobbet i shorts, det är respektlöst

Joel • Är det 1924 eller 2024? Alla här har nog kapacitet att förstå att kläder inte gör mannen, utan tvärtom.

Kent • Om arbetet kräver långbyxor så är det så. Där bestämmer företaget.
I övrigt i samråd med chef. På fritiden är det bara du själv som bestämmer.

Johanna • Det beror på arbetsplatsen och om utomstående kommer dit eller ej. Generellt bör man vara klädd lagom representativt så att man kan inge förtroende och visar respekt för arbetskamrater och besökare/kunder. Det innebär vanligtvis vårdad klädsel, t ex inte alltför urringat eller genomskinligt, inte för kort kjol/klänning, inte bara axlar, och att män har långbyxor på sig. Själv kan jag tycka att capribyxor och motsvarande är ok på kvinnor, men kortare än så ser inte seriöst ut. En lärare kommenterade att han har shorts i skolan, men det tycker jag inte känns bekvämt med tanke på att han ska hjälpa elever vid deras bänkar. Då bör shortsen bytas ut mot åtminstone cargoshorts som går nedanför knäna. Är man däremot bartender på en strandbar, kan ju bermudasshorts och hawaiiskjorta passa bra :)

Elias • Så länge det inte är badshorts är det okey, dvs dressade fina fina shorts är inget problem. Det beror också på om man måste tänka på hygieniska skäl att inte kunna använda shorts på jobbet

Elias • Jag vill inte se ut some en vilsen tysk turist, alternativt ett borttappat gossebarn på min arbetsplats. Om andra vill det bryr jag mig inte om.

Mika • Nej det är absolut inte så enkelt som att jag har på mig vad jag vill och skit i vad andra tycker. Säkerhet, kund och patientperspektivet behöver beaktas. Fotbollsspelare har oftast kortbyxor men inte kostym, sammanhanget avgör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.