Poliser i yttre tjänst om arbetsmetoden: ”Snabbare lagföring”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått några veckor sedan polisen i Örebro län började med den nya arbetsmetoden ”snabbare lagföring”. Ingripandepoliser SVT pratar med är nöjda med arbetssättet.

– Jag tycker det fungerat väldigt bra. Bättre än förväntat, säger Jimmy Norlén, polis i yttre tjänst.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att ”snabbare lagföring” skulle införas i Örebro län. Metoden har visat goda resultat i andra delar av landet och drastiskt kortat tiden från brott till dom.

Arbetsättet innebär fler arbetsuppgifter för poliser i yttre tjänst och ingripandepoliserna SVT pratar med trodde att det skulle ta längre tid för dem på plats.  

– Det tar kanske tio minuter mer och kan bli en liten väntestund för gärningspersonen, men det är inget som jag ser som något problem, säger Jimmy Norlén.

Hör honom och kollegan Emil Ivarsson berätta mer i klippet om hur det är att jobba med ”snabbare lagföring”.

Fakta: Snabbare lagföring

  • Arbetsmetoden omfattar brott som ger högst tre års fängelse, som exempelvis narkotikainnehav, butiksstöld och brott mot knivlagen. Den misstänkte ska vara över 18 år och anträffas på brottsplatsen.
  • När en patrull stoppar en misstänkt kontaktar den en jourförundersökningsledare som beslutar om Snabbare lagföring är aktuellt och ger stöd och återkoppling via telefon. Förundersökningsledaren kan också direkt besluta om hur brottsutredningen ska genomföras.
  • Den misstänkte delges direkt och får en preliminär tid för rättegång. Om den misstänkte erkänner skriver personen på en fullmakt till polisen med ett bötesbelopp som sedan fastställs av en åklagare.
  • Ärendet går direkt vidare till åklagare och polispatrullen kan fortsätta sitt arbete på fältet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.