Bilder på den efterlyste fritidsledarens falska anställningsavtal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Anna Nordlund, kultur- och fritidsdirektör, bemöter uppgifterna om att fritidschefen har skrivit kontrakt med en person under falskt namn. Foto: SVT

Efterlyst fritidsanställd i Örebro jobbade under falskt namn

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för grovt sexuellt brott mot barn på en fritidsgård i Örebro jobbade under falskt namn. Han är nu häktad i sin frånvaro.

SVT Örebro har fått ut avtal för timanställningar på fritidsgården. Den misstänkte personens rätta namn finns inte på något avtal för sommaren 2024 på fritidsgården. Däremot finns en annan person, en närstående till den misstänkte personen, på ett timavtal över sommaren. En person som enligt uppgifter till SVT inte har arbetat på fritidsgården.

– Det känns så klart inte bra. Vi måste utreda vad som kan ligga bakom att det har blivit så, säger Anna Nordlund, kultur- och fritidsdirektör i Örebro kommun.

Misstänkt sexbrott mot barn på fritidsgård i Örebro

Den här personen har ju jobbat flera somrar i sitt riktiga namn på fritidsgården. Kan fritidschefen förklara varför det är ett annat namn?

– Inte vad jag känner till. Det får framgå av utredningen som vi gör internt i kommunen.

Tror ni att det finns fler med felaktiga kontrakt?

– Det är inget jag kan uttala mig om.

Utredning ska ge svar om användandet av falsk identitet

Mannen som nu misstänks för övergreppet mot ett barn på fritidsgården åtalades i april för andra brott. För arbete med barn och ungdomar krävs uppvisande av utdrag ur belastningsregistret där åtal ingår. Men verksamhetsdirektören Anna Nordlund kan inte svara på om det ligger bakom att personen använt ett falskt namn inför den här sommaren eller om kommunen polisanmält att en falsk identitet står i kontraktet.

– Det är utifrån hela situationen som vi gör en intern utredning för att reda i hur det kunnat bli så här.

Fritidsverksamheten fortsatt öppen

Som SVT tidigare berättat är det en stor oro i området och de som SVT pratat med uttrycker att de inte har förtroende för personalen på fritidsverksamheten och att de vill se en förändring.

Örebro kommun satte in extra personal på fritidsgården efter händelsen och har fortsatt hålla öppet som vanligt.

– Det är en viktig verksamhet som vi verkligen vill hålla igång och är det någonting vi brustit i så ska vi se till att åtgärda det så det inte kan ske igen, säger Anna Nordlund.

SVT söker chefen på fritidsgården. Verksamhetschefen för fritidsgårdarna i Örebro, Ulf Lindin, vill inte ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexbrott mot barn på fritidsgård i Örebro

Mer i ämnet