Skolavslutningar, student, bröllop eller bara picknick. På sommaren finns många anledningar att träffas i solen och äta bufféer eller matsäck utomhus.
Men det är inte bara vi människor som uppskattar det. Bakterier trivs som allra bäst i värme och fukt.
– Många livsmedel innehåller mycket fuktighet i sig, säger Marie-Louise Danielsson-Tham. När det är såhär varmt finns det därför all anledning att vara försiktig.
För börjar bakterierna växa i maten kan den som äter dem drabbas av både diarré och kräkningar av våldsamt slag.
Tvätta händerna
Att tvätta händerna vid matlagning är A och O. Bakterier som finns på våra händer kräver inte lång tid för att växa till sig.
– Hamnar de sedan i maten och börjar växa kan det bli riktigt farligt, konstaterar Marie-Louise.
Att hålla kylkedjan obruten är också mycket viktigt. Alltså från affärens kyldisk, hem till den egna kylen och sedan vidare till stranden i kylväska.
Blanda inte ihop
Att inte finfördela och blanda ihop är ett annat viktigt råd.
– Vill man till exempel ha en sallad med sig på stranden så är det både säkrare och fräschare ta med sig komponenterna i olika plastburkar och blanda på plats, avslutar Marie-Louise Danielsson-Tham.