Bakterierna frodas snabbt i värmen – se upp för buffé-diarré i sommar! Foto: Magnus Hjalmarson Niedeman / TT

Så undviker du buffé-diarré i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara vi människor som uppskattar sol och värme. Bakterier gör det också och kan på kort tid förvandla släktkalas till kräkkalas.

Skolavslutningar, student, bröllop eller bara picknick. På sommaren finns många anledningar att träffas i solen och äta bufféer eller matsäck utomhus.

Men det är inte bara vi människor som uppskattar det. Bakterier trivs som allra bäst i värme och fukt.

– Många livsmedel innehåller mycket fuktighet i sig, säger Marie-Louise Danielsson-Tham. När det är såhär varmt finns det därför all anledning att vara försiktig.

För börjar bakterierna växa i maten kan den som äter dem drabbas av både diarré och kräkningar av våldsamt slag.

Tvätta händerna

Att tvätta händerna vid matlagning är A och O. Bakterier som finns på våra händer kräver inte lång tid för att växa till sig.

Fingrarnas bakterier blir snabbt många i värmen och är oftast snälla. Men i kombination med livsmedelshantering kan det bli giftigt. Foto: Johannes Weckström /SVT

– Hamnar de sedan i maten och börjar växa kan det bli riktigt farligt, konstaterar Marie-Louise.

Att hålla kylkedjan obruten är också mycket viktigt. Alltså från affärens kyldisk, hem till den egna kylen och sedan vidare till stranden i kylväska.

Blanda inte ihop

Att inte finfördela och blanda ihop är ett annat viktigt råd.

– Vill man till exempel ha en sallad med sig på stranden så är det både säkrare och fräschare ta med sig komponenterna i olika plastburkar och blanda på plats, avslutar Marie-Louise Danielsson-Tham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.