I Örebro är nu kommunen beredd att bidra till ett vinterhärbärge – i Västerås säger man blankt nej.
– Det är inte riktigt vårt ansvarsområde, säger Västerås kommunalråd Ann-Louise Molin Östling (S). Det är EU-immigranter och de vistas inom EU. Det är EU:s regler som gäller här och för att vi ska gå in ska man ju bo i Västerås.
Fri rörlighet
Enligt EU:s regler om fri rörlighet får EU-medborgare vistas i ett annat medlemsland i tre månader, om man kan visa upp ett giltigt id-kort eller pass. Det finns ingen rätt till försörjningsstöd under tiden, men däremot ansvarar den kommun som tiggarna vistas i för nödhjälp om det skulle krävas.
– Vi har ansvar för akut hjälp. Är det så att människor riskerar att frysa ihjäl eller skadas på grund av vintern så är det vår skyldighet att lösa det. Och det kommer vi att göra, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C) i Örebro.
Några svenska kommuner satsar redan på särskilda härbärgen för tiggare. Men varje kommun måste bestämma själv. Det saknas helt gemensamma överenskommelser.
Västerås säger nej
Västerås säger nu nej till sängplatser, men kan tänka sig att ge pengar till en frivilligorganisation om de öppnar en dusch och en toalett.
– Det är klart att det vore väldigt skönt om vi i Sverige hade någon form av riktlinjer för hur vi ska hantera frågan, säger Ann-Louise Molin Östling (S).
– Regeringen tror jag måste ta ett större ansvar än enskilda kommuner. För vi kommer inte att fixa det, säger Rasmus Persson (C).