”Satellitbostäder” kallades projektet som skulle vara i maximalt fyra år, med bostäder i olika områden i Örebro. Tanken var att nyanlända och flyktingar skulle få det enklare att komma in i det svenska samhället.
– Man skulle kunna säga att det är ett misslyckat integrationsprojekt. Vi ser att barnen har integrerats men inte föräldrarna så som vi hade hoppats, säger Linn Hammar, fastighetschef på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i Örebro kommun.
Kontrakten löpte på
Eftersom det aldrig gjordes någon uppföljning efter fyra år så löpte hyreskontrakten på tills vidare. Men trots att hyresgäster har besittningsskydd, alltså att hyresavtal inte kan sägas upp utan goda skäl, så hänvisar kommunen till sin rätt att enligt lag göra just det.
– Ett av dessa skäl är att kommunen vill sälja lägenheterna och då kan vi säga upp hyresavtalet, säger Erik Skagerlund, verksamhetchef på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.
Men är det formulerat så i hyresavtalen?
– Nej, det står väldigt lite i avtalen. Det är beklagligt om familjer inte har fått den informationen eller inte har förstått det. Men vi var inte med när avtalen skrevs för 30, 40 år sedan.
Idag har kommunen 38 satellitbostäder kvar att sälja.
Ingen dokumentation kvar
Familjerna som SVT har pratat med, som tvingas flytta, berättar att de aldrig fått den informationen. Det finns inte heller någon dokumentation kvar gällande projektet eller avtalen.
– Efter en omorganisation 2017 hamnade ansvaret för bostäderna hos vår förvaltning. Vi har inte sett några handlingar, utan detta har vi fått återberättat för oss, säger Erik Skagerlund.
Priset på bostäderna har ökat kraftigt sedan kommunen köpte dem på 80 -och 90-talet.
– Totalt handlar det om flera tiotals miljoner i köpeskillingar och vi anser att vi kan använda de här resurserna på bättre sätt, säger Erik Skagerlund.
Starta klippet för att se en av de 38 satellitbostäder som är till salu.