Person som står på en grusyta i en park, iförd gråa byxor och ljusa skor. En lång skugga projiceras på marken, omgiven av grön vegetation och träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se ”Yunis” berätta om chocken när familjen fick besked att de ska flytta – nu är det bara någon månad kvar. Foto: Leonora Toplica/SVT

”Yunis” familj tvingas flytta efter 30 år – nu säljer Örebro kommun deras bostad

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sedan kom de till Örebro och blev en del av integrationsprojektet ”Satellitbostäder”. De fick hjälp att få en lägenhet – men nu tvingas ”Yunis” och hans familj flytta eftersom kommunen ska sälja bostaden.

– Vi fick aldrig veta att vår lägenhet skulle vara ett tillfälligt boende, säger ”Yunis”.

Familjerna SVT har pratat med kom till Sverige under 1990-talet och blev då en del av kommunens integrationsprojekt ”Satellitbostäder”. Projektet gick ut på att nyanlända skulle få hyra kommunens inköpta bostadsrätter i andra hand för att lättare integreras i det svenska samhället.

Efter fyra år skulle de sedan få en bostad med förstahandskontrakt, men så blev det inte och Örebro kommun glömde bort att göra en uppföljning.

– Den hamnade mellan de berömda stolarna, säger Linn Hammar, fastighetschef på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i Örebro.

Satellitbostäderna ska säljas

Istället har vissa familjer bott kvar i sina lägenheter i över 30 år. Men flera har fått besked om att de måste flytta ut ur sina bostäder eftersom de ska säljas.

– Det kom så hastigt. De sade till oss att vi har sex månader på oss att hitta ny lägenhet. Jag har bott här hela mitt liv, man blir ju ledsen, säger ”Yunis”, som egentligen heter något annat.

Istället erbjuder kommunen familjerna en annan bostad med förstahandskontrakt. Men huruvida den nya bostaden uppfyller behoven gällande hyra och boyta, är oklart.

Starta klippet för att höra ”Yunis” berätta hur han och hans familj påverkas av beskedet.

Har du liknande erfarenheter du vill berätta om? Mejla till leonora.toplica@svt.se

I videon nedan förklarar Örebro kommun hur de resonerat sig fram till att säga upp hyresavtalen och sälja husen.

Fastighetschef öppnar dörren in till kommunens satellitbostad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
38 bostadsrätter är kvar från 80-talet som kommunen glömt bort men nu vill sälja. Starta klippet för att se en av dessa 38 satellitbostäder som är till salu. Foto: Leonora Toplica/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.