– De här skolorna är kända för bra arbetsro, bra ordning och reda. De är även bra för föräldrarnas livspussel i och med att skolorna ligger nära.
Den översyn som ligger till grund för förslaget visar att det finns 2 000 tomma platser inom kommunens skolor idag och enligt förslaget är området runt Sörby skoltätt, men Bo Ammer tycker att beslutet är förhastat.
– Befolkningsutvecklingen ser inte så negativ ut i de berörda områdena, även om det kan se sämre ut i stan.
Finns det andra skolor ni tycker borde läggas ner?
– Det kan jag inte svara på. Vi kan tycka att man till och börja med ska göra klart vad man vill över ett längre perspektiv, gärna fyra till fem år framåt.
Kritik mot processen
SD och Örebropartiet fick information om förslaget först under pressträffen som S, C, M, L och V kallade till den 16 november. Beslut ska fattas på torsdag, och Bo Ammer menar att det är för kort tid att hinna komma med genomtänkta motförslag.
– I vår värld ska en process inte gå till på det här sättet. Den ska vara mer transparent och ge utrymme för olika diskussioner, synpunkter och remissförfaranden.
Grundskolenämndens ordförande, Jonas Håård (S), svarar att bakgrunden till förslaget inte kan ha kommit som en chock för något parti i nämnden.
– Mycket av de fakta som finns i underlaget har nämnden haft kännedom tidigare. Vikande elevunderlag om tomplatser i vissa områden kan inte ha kommit som en chock.
Hade du själv känt dig trygg i att ta ställning till en så stor fråga med så kort varsel?
– Absolut, de siffror vi har räcker för att kunna fatta det här beslutet, säger Jonas Håård.
Ett argument från majoriteten är att det är svårt för rektorer att hålla kvalitet på skolor med vikande elevunderlag. Men efter att förslaget presenterades har föräldrar berättat hur nöjda de är med skolorna i fråga.
– Nu är det några som drabbas av förslaget till beslut som är missnöjda, men vi har inte frågat alla andra. Det är klart att de som påverkas och tycker att det är negativt kommer engagera sig, säger Jonas Håård.