För de flesta patienter som blir inlagda på intensivvårdsavdelningen förs en personlig dagbok över vårdtiden. Den fylls i av vårdpersonal och ska hjälpa patienter bearbeta tiden som de varit inlagda.
– Många patienter på iva är antingen medvetslösa eller nedsövda och ofta minns man ingenting från vårdtiden. Därför har vi
den här dagboken där vi berättar om vad vi gör, deras tillstånd eller bara vardagliga saker som patienten kan läsa om i efterhand, säger Ellenor Ericsson, ivasjuksköterska på USÖ.
Minskar risk för posttraumatisk stress
Dagboken kan också innehålla bilder som personalen tagit på patienten under vårdtiden. Förutom läkare, sjuksköterskor eller sjukgymnaster har även anhöriga möjlighet att skriva i dagboken, och enligt Ellenor har den för många varit väldigt uppskattad.
– Att ligga på iva är väldigt påfrestande och det finns en risk för att man drabbas av posttraumatisk stress. Dagboken har visat sig vara ett bra hjälpmedel för att minska den risken. Så den kan verkligen vara betydelsefull, säger Ellenor Ericsson.
27-åriga Alexander Cornelius från Örebro låg en knapp vecka på iva efter att han insjuknat i covid-19, och för honom har dagboken varit uppskattad.
– Jag visste inte var jag var när jag vaknade, men allt står i dagböckerna man får på iva. Den fick jag läsa när jag vaknade, säger han.