Det surrar och snurrar i luften vid Jannelunds gård i Mullhyttan. Precis som det är tänkt. Här har nämligen planterats en hektar blommor, bara för vilda humlor och bin att ta för sig av.
– Man kan lätt se fyra sorters humlor och här finns både vilda bin och tambin, konstaterar Adam Arnesson och kisar bland fältet där humlorna susar mellan blommorna. En biolog skulle säkert hitta ännu fler sorter.
Tusen hektar
Adam deltar i projektet Bin för blommor som syftar till att få fler att odla grödor som lockar till sig insekterna. Projektet finansieras med så kallad crowdfunding, det vill säga frivilliga bidrag. Målet är att tusen hektar i Sverige ska bestå av bifodergrödor.
Minskningen av vilda bin och humlor är ett allvarligt problem som riskerar att rubba hela ekosystemet.
– Här odlar vi till exempel flera sorters bönor och då behöver vi hjälp med pollinering för att det ska bli någon skörd. Vi är helt enkelt beroende av dem.
Inget går till spillo
Genom att odla i kanterna av sädesfält har sammanlagt en hektar mark försetts med rödklöver, kärringtand, honungsört och andra sorter som smakar smaskens om du är bin eller humla. Men det räcker också till fler.
– I höst när alla blommor har vissnat och börjar fröa då slår vi det och ger till fåren som foder, så inget går till spillo.
Som en planetskötare
Det är med glädje som Adam engagerat sig i projektet.
– Som lantbrukare är det min primära uppgift att producera pollinering och biologisk mångfald. Sådant som mänskligheten inte skulle klara sig utan. Som en planetskötare. Så det passar väl in i tänket som jag har här på gården, avslutar han.