1177 direkt är en chatt-tjänst som Region Örebro län infört under året. Foto: Region Örebro län (Jenny Hallström/Inera)

Sjukvårdspersonal protesterar mot Region Örebro läns besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 120 läkare och sjuksköterskor protesterar mot Region Örebro läns planerade miljonbesparingar. Patienterna med störst behov prioriteras inte, menar de.

I ett öppet brev vänder de sig mot de stora nedskärningarna som planeras på primärvården, något som Nerikes allehanda var först med att rapportera.

Uppropet vänder sig till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden och beskriver den ansträngda situationen på länets vårdcentraler. Bland annat beskrivs att det satsas på drop-in-tider eller snabba läkarbesök, för att fler patienter ska hinnas med.

– Vi premierar inte många besök, men vi vill få igång en första bedömning. Jag skulle gärna ha fler läkare och sjuksköterskor inom primärvården och vi har utökat antalet ST-platser för att de ska vara en resurs framåt, säger Jenny Steen (S) vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till SVT.

Kritik mot flera kontaktvägar

Läkarna och sjuksköterskorna lyfter också att införandet av 1177 direkt är ett problem eftersom chatten bemannas av samma sköterska som också ska svara i primärvårdens telefon.

I brevet står det bland annat:

”Aldrig ifrågasätts för vems skull dessa kontaktvägar och den höga tillgängligheten existerar, vilken i sig inte säkrar kvaliteten på given vård. Än mindre analyseras vad som händer med de som inte använder sig av dessa.”

– Jag förstår att det finns en oro kring digitala ingångar, men vi behöver hitta sätt att dra nytta av dem. Vi kommer att utvärdera tjänsten, säger Jenny Steen (S).

Läkare: ”Jag skäms”

Uppropet kritiserar regionen för att inte prioritera de med störst behov av vård.

”Jag skäms att som läkare behöva berätta för mina patienter att jag inte kan behandla dem på ett medicinskt säkert sätt eftersom resurserna inte finns till detta. Att de prioriteras bort för att ekonomin värderas över mänskligt liv och hälsa.”

Den 16 november ska hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om hur besparingarna på 414 miljoner ska gå till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
8 september 2023: Hör SVT:s reporter förklara några av regionens planerade åtgärder för att spara pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.