Kommunfullmäktige i Lindesberg fick på måndagskvällen avbrytas efter att barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S), fick ta emot hot av en person.
Frågan som var uppe för beslut gällde nedläggningen av skolorna i Ramsberg och Rockhammar i Lindesbergs kommun, vilket väckt mycket protester, främst bland boende på orten.
Skolan stark symbolfråga
Beslut om att lägga ner skolor eller till exempel en vårdcentral på en ort är en av de vanligaste situationerna på kommunal nivå där det uppstår hot eller trakasserier mot förtroendevalda. Det säger Agneta Blom, som för SKL:s räkning utbildar förtroendevalda om hot och våld.
– Här handlar det väldigt mycket om skolor i mindre orter framförallt. Tillgång till skolan på orten är ju en väldigt stark symbolfråga. Man enas kring det, det hotar ”vår ort”.
Hon berättar om ett par exempel under åren, bland annat det hot som riktades mot en politiker i samband med nedläggningen av Karlslundskolan i Örebro – vilket ledde till en fällande dom.
– Det gick ju så långt att ett kommunalråd blev mordhotat. Det var också ett hot om dödligt våld.
Ringar på vattnet
Hur hot och trakasserier mot förtroendevalda kan förebyggas verkar det inte finnas något enkelt tips om. De som ger sig ut för att demonstrera och protestera är vanligtvis inte ute efter att hota, säger Agneta Blom.
– Men stämningen kan trissas upp och det kan bli en spiral som leder iväg till något som kan bli ett hot.
Att föra en dialog kring frågorna, och förklara grunden för de beslut man fattar, tror hon är en viktig aspekt.
– Men också att man har en strategi att inte enskilda personer blir personifierade med beslut som inte är kopplade till personen.
Men på små orter, som i Lindesbergs kommun, kan det ändå lätt bli just så.
– Som Linda Svahn som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. För många personer blir hon ändå en symbol för det politikerområdet. Så det är samtidigt svårt att inte enskilda personer hamnar i riskzonen att bli utsatta.