Datorskärm i ett klassrum med flera personer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att införa det nya journalsystemet Cosmic har tagit lång tid. Foto: SVT

Snart går regionen över till nya journalsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Att byta journalsystem är normalt inget man gör i en handvändning. Införandet av det nya systemet Cosmic har stött på flera problem. Det handlar om leveransförseningar och en upphandling som Konkurrensverket dömer ut som olaglig.

En exakt summa på vad förseningarna kostat vill Martin Gunnarsson på Region Örebro län inte ge i dagsläget. Han är så kallad programägare för Cosmic inom regionen. Delvis handlar det om att viss utveckling och anpassning av det nya systemet kommer att fortsätta så vad totalsumman blir vet ingen idag.

– Det är klart att leveransförseningarna har inneburit merkostnader i ett tidigare skede av införandet, säger Gunnarsson.

19 september är datumet då regionen ska gå över till det nya systemet.

Regionerna riskerar att få betala mångmiljonbelopp

Efter själva upphandlingen har de upphandlande nio regionerna kommit med ytterligare krav. Enligt Konkurrensverket har de ändringarna varit så omfattande att det borde ha gjorts en ny upphandling. Därför har Konkurrensverket yrkat på att varje region ska betala en upphandlingsskadeavgift på 10 miljoner kronor. Den tvisten är inte löst ännu utan ligger just nu för avgörande hos Förvaltningsrätten i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.