Foto: SVT

Socialförvaltningens utredning om ung pojkes död i Ljusnarsberg klar

Uppdaterad
Publicerad

En fosterhemsplacerad ung pojke dog i somras efter att ha attackerats av en hund i Ljusnarsbergs kommun. Efter händelsen startade Socialförvaltningen i Örebro en egen utredning om händelsen. Den är nu klar och visar på brister, men som inte kan kopplas till själva händelsen.

Det var den 27 juli som en familjehemsplacerad 15-årig pojke omkom i Ljusnarsbergs kommun efter att ha blivit attackerad av en hund.

Egen utredning

Socialtjänsten i Örebro, som ombesörjt placeringen av pojken, gjorde efter händelsen en Lex-Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och genomförde en egen utredning som nu är klar och har överlämnats till myndigheten.

Hundattack Ljusnarsberg

– Det här är en tragisk händelse som har berört oss. Den har påverkat oss alla och mest de som är anhöriga och familjehemmet också, säger Susanne Bergström, socialchef på Örebro kommun.

Susanne Bergström är socialchef i Örebro kommun. Foto: SVT

Genomlysning på flera avdelningar

Hon valde bara några dagar efter händelsen att starta en intern utredning, där tre avdelningars hantering, tjänsteanteckningar och annan dokumentation gåtts igenom.

– Det var mycket viktigt för oss att göra en genomlysning av vår verksamhet för att ta reda på om vår hantering har skett på rätt sätt och om vi kan förbättra något i vårt arbete för framtiden.

– I den utredning som vi har gjort ser vi inget påtagligt samband mellan händelsen och vår hantering, säger hon.

Brister konstaterade

Däremot finns två delar som rör referenstagning och dokumentation där det har funnits brister, visar utredningen.

– Eftersom vi hade egen tidigare erfarenhet av familjehemmet har vi i det här fallet bara använt oss av en utomstående referens, istället för att ta två utomstående referenser som vi ska. Vi har även brustit i att dokumentera skriftligt när barn och vårdnadshavare har fått muntlig information inför placering. Vi vet dock att de var införstådda med och samtyckte till placeringen och de hade även besökt familjehemmet. Vår bedömning är att bristerna inte har påverkat placeringen, säger Susanne Bergström.

– Vi bedömer detta som brister, men inte som några allvarliga missförhållanden.

Personalen utbildas

Socialförvaltningen kommer nu därför att genomföra en utbildningsinsats för att säkra upp att personalen gör referenstagning och dokumentation enligt de föreskrifter som finns.

Örebro kommun har för närvarande ingen annan placerad på det aktuella familjehemmet.

– Så länge förundersökning pågår är det ett familjehem vi inte anlitar, säger Susanne Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundattack Ljusnarsberg

Mer i ämnet