Drönarpilot Jörgen Gerstenmeyer står med fjärrkontroll på magen och hans kollega, robotföraren Mats Hallgren, står bredvid. Båda lutar sig mot ett rött räddningsfordon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarpiloten Jörgen Gerstenmeyer och Mats Hallgren, operatör av nyligen driftsatta undervattensroboten som kan rädda liv. Se mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström, SVT/ Nerikes Brandkår

Specialteamet vid Nerikes Brandkår räddar liv med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare hade Nerikes brandkår endast ytvattenräddare att tillgå vid räddningsuppdrag i vatten. Men nu är den på plats – den nya undervattensroboten med kapacitet att rädda ännu fler liv.

– Vad jag vet är vi som räddningstjänst först i landet med just den här typen av utrustning, säger brandmannen Mats Hallgren.

I juni i år driftsattes undervattensroboten som på fackspråk heter ROV, Remotely Operated Vehicle, och som Mats är utbildad operatör för.

På några minuter är den startklar för sökuppdrag vid exempelvis drunkningstillbud. Förutom kamera och belysning är den utrustad med sonar, som används vid dåliga siktförhållanden samt en kraftig gripklo.

– Det här gör att vi kan verka mot försvunna personer i vatten på ett helt annat sätt, berättar Mats.

Kan användas ner till 300 meters djup

Nerikes brandkår, där nio kommuner ingår, har idag ingen kapacitet att låta sin personal dyka med tub. Räddningsinsatser har hittills skett med ytvattenlivräddare. Roboten, som kan användas i grumliga vatten ner till 300 meters djup, är därför ett viktigt hjälpmedel.

Här har undervattensroboten lokaliserat övningsdockan och med gripklon fått ett tag om armen. Dockan lyfts från botten med hjälp av motorerna och ytvattenbärgare kan sedan dra upp den i den kraftiga kabeln. Foto: Nerikes brandkår

Tekniken finns numera i en särskild bil som snabbt kan ta sig ut till olika räddningsuppdrag. Förutom undervattensroboten finns en avancerad drönare. Ofta används båda utrustningarna i kombination och bilder kan även streamas i realtid till en ledningscentral eller insatsledare.

Bättre arbetsmiljö

Även om roboten kostat en del i inköp tror Mats att den kommer att spela en viktig roll. Inte bara för möjligheten att rädda människoliv.

– Vi får en mycket bättre arbetsmiljö för vår personal att verka i.

Se Mats visa hur undervattensroboten fungerar i videoklippet.

Nerikes brandkårs undervattensrobot

• Startklar inom 3,5 minut när teamet kommit på plats

• Klarar djup ned till 300 meter och kan användas för sökuppdrag i grumliga vatten

• Utrustad med sonar, optisk kamera, belysning och gripklo

• Kan automatiskt manövrera på bestämt djup och systematiskt söka av ett 2000 kvadratmeter stort område

• Kabeln håller för 130 kilo

• Drifttiden är 6 timmar per laddning

• Används i kombination med ytvattenlivräddare

• Inköpskostnad ca 900 000 kronor

Källa: Nerikes Brandkår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.