Infektionsläkaren Lars Edling i restaurangköket på USÖ som ska byggas om för sprutbytet. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Kraftigt försenat sprututbyte inleds snart

Uppdaterad
Publicerad

Infektionsläkaren Lars Edling gör intensiva förberedelser inför sprutbytesprogrammet på Universitetssjukhuset i Örebro. Förhoppningen är att det ska starta i sommar. Beslutet att starta det togs för flera år sedan.

– Det är en grupp som har trösklar att komma till vården av olika skäl, säger Lars Edling.

Han pratar om de människor i länet som är beroende av heroin och amfetamin och som tar drogerna intravenöst.

– Vi vill vara lättillgängliga och finnas där för de som kanske inte litar på samhället i övrigt, fortsätter han.

Vanligt med Hepatit C bland de som injicerar

Regionpolitikerna beslutade att det skulle starta en sprutbytesverksamhet i Örebro län  för flera år sen. Både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar det för att minska spridningen av blodsmittor. Att hitta en lämplig lokal och att sedan få den anpassad för sprutbytet har dragit ut på tiden.

– Det är många aktörer i det här och många bitar som ska falla på plats. Men det finns en enighet mellan politiken och oss i professionen att det här ska genomföras, så vi är jätteglada, säger Lars Edling.

Risken för blodsmittor är stor bland de som injicerar droger och delar sprutor. Enligt Lars Edling har de flesta som gjort det i flera år smittats av hepatit C, en inflammation som kan leda till skrumplever.

– När man kommer hit första gången testar vi för hiv, hepatit B och hepatit C och numera är behandlingen för hepatit C mycket bättre och mer lätttillgänglig så då vill vi fånga upp så många som möjligt, säger Lars Edling.

Information om behandling mot beroendet

Sprutbytet är kostnadsfritt för patienterna och kostar regionen en halv miljon kronor per år. Utöver provtagning och behandling av blodsmittor och rena injektionssverktyg får patienterna vaccination mot hepatit B, kontakt med barnmorska, kurator och erbjudande om behandling mot beroendet.

– Vi vill att det här ska spridas så mycket det går och vi ska jobba hårt för att folk ska hitta till oss när vi väl startar.

Lars Edling tycker det är svårt att uppskatta hur många som kommer använda sprutbytet men i andra jämförbara regioner handlar det om 100-200 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.