Stadsmissionen: Matfattigdomen ökar kraftigt i spåren av inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmissionen ser en kraftig ökning av antalet personer som inte har råd med mat på grund av inflationen.

– Under bara de senaste månaderna har antalet personer som vi skänker mat till i Örebro ökat med 400 personer, säger Fredrik Karlsson, direktor på Stadsmissionen i Örebro.

Idag, den 17 oktober, är det den internationella fattigdomsdagen och i samband med den släpper Stadsmissionen en rapport om fattigdomen i Sverige. I rapporten konstaterar de en kraftig ökning av personer och familjer som behöver söka sig till organisationens matcentraler runt om i landet.

– För målgrupperna vi möter är drivmedel och el inte de största problemen, utan det är att mat och hushållsartiklar går upp i pris. Tittar vi på basvaror som pasta, ägg och blöjor så stiger det kraftigt och betydligt mer än vad inflationen ligger på överlag, säger Fredrik Karlsson.

Prischocken i Örebro län

I klippet berättar han om medel vissa barnfamiljer får ta till.

Försörjningsstödet hänger inte med

Enligt Stadsmissionens rapport lever två av tre som söker hjälp på matcentralerna redan på försörjningsbidrag från kommunen. Men det räcker alltså inte för att sätta mat på bordet.

– Problemet är att försörjningsstödet inte hänger med i inflationstakten. Och redan innan de senaste månadernas inflationschock låg stödet på en för låg nivå för att täcka det som familjerna behöver.

Insatser handlar om mat

I rapporten kan man se att en majoritet av Stadsmissionens insatser handlar om just mat.

– När vi började studera det här för tio år sedan så skulle det offentliga sköta att alla skulle få äta sig mätta. Nu ser vi att det är spritt och utbrett att människor får mat av frivilligorganisationer, säger forskaren Magnus Karlsson vid Marie Cederschiöld högskola, som har lett fattigdomsforskningen i samarbete med Stadsmissionen.

”Nollsummespel”

Som ett extra stöd till ekonomiskt utsatta familjer beslutade S-regeringen i början av sommaren om ett tillfälligt höjt bostadsbidrag. Men enligt Stadsmissionen har de mest utsatta familjerna inte har nytta av höjningen. Fredrik Karlsson förklarar:

– Det kan fungera i vissa fall, men bostadsbidraget räknas som inkomst och därför påverkas försörjningsstödet negativt, så det kan bli ett nollsummespel för familjerna.

10 kommuner med högst andel i ekonomisk utsatthet 2020

Malmö 14,4%

Filipstad 13,6%

Hällefors 12,5%

Flen 11,8%

Eskilstuna 11,8%

Borlänge 11,7%

Vingåker 11,7%

Perstorp 11,4%

Högsby 11,3%

Lessebo 11%

Källa: SCB. Siffrorna avser personer i helårshushåll som lever med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet