Kvinna i mörk kostym med ljus topp står i en park omgiven av träd med höstlövsfärgade bakgrund. Stigen bakom henne leder djupare in i parken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen har nu avskedat kvinnan. Hör kommundirektören Christina Landoff berätta vad kommunen gör för att samma sak inte ska kunna hända igen. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Stal från vårdtagare – fick nytt jobb på hemtjänsten i Nora kommun

Uppdaterad
Publicerad

En hemtjänstanställd i Nora stängdes i somras av från sitt jobb – misstänkt för att ha stulit stora summor pengar från en dement man.

Kvinnan hade tidigare dömts för stöld från vårdtagare i en annan kommun. Men kommuner har idag ingen rätt att kräva utdrag ur polisens belastningsregister, för anställda inom hemtjänsten.

Det hela uppdagades i somras när mannens anhöriga upptäckte att märkliga uttag hade gjorts med hjälp av mannens bankkort.

– Så fort vi fick veta vad som hade hänt så stängdes personen ifråga av från sitt arbete med omedelbar verkan, och därefter gjorde vi ett rakt avsked, säger Christina Landoff, kommundirektör.

Enligt kvinnan ska hon och mannen ha varit överens om uttagen, som ska har landat på 90 000 kronor. Pengarna hittades inte hos mannen och därför misstänks kvinnan för grovt bedrägeri.

Vill kunna ta del av registerutdrag

I Nora kommuns egen utredning av händelsen framkommer att det finns en önskan om att ta del av belastningsregister vid anställningar inom hemtjänsten för att minimera risken att något liknande händer igen.

Det har dock kommunen inte rätt att göra idag för den personalkategorin, men efter händelsen ser man över andra rutiner och bland annat sina rekryteringsrutiner.

– Vi ska alltid försöka ta referenser på all personal som anställs, men det är inte alltid som de referenserna ser eller visar tveksamheter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.