I den vänstra delen av bilden syns SKR:s logga på en glasvägg och ett ljust trapphus anas i bakgrunden. I bildens högra del syns en porträttbild av en man med glasögon, skjorta och kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gäller kring registerutdrag för anställda i hemtjänsten? I klippet förklarar Tomas Björck, arbetsrättschef på SKR. Foto: Erika Landt/SVT

Inga krav på registerutdrag för anställda i hemtjänsten – ändring kan vara på väg

Publicerad

När hemtjänstpersonal ska anställas har kommuner inte rätt att kräva ett utdrag ur belastningsregistret – men det kan komma att ändras. I slutet av oktober väntas en utredning i frågan presenteras.

– Mycket talar för att det kommer finnas utökade möjligheter, säger Tomas Björck, arbetsrättschef på SKR.

I dagsläget täcks inte hemtjänsten av lagstödet för registerkontroll. Arbetsgivare som ska anställa någon till verksamheten har därmed inte rätt att kräva att få se en arbetssökandes registerutdrag, men kan ändå be om att få se det. Då har dock den arbetssökande rätt att neka.

– Eftersom det saknas lagstöd kan arbetsgivaren inte kräva det, bekräftar Tomas Björck, arbetsrättschef på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Anledningen till att lagstödet inte täcker arbeten med äldre är, enligt Björck, att lagstiftarna bedömt att behovet inte funnits.

Efterfrågas av kommuner

Samtidigt är åldringsbrott fortsatt vanliga, konstaterar han. Och i slutet av oktober väntas en utredning presenteras vad gäller utökade möjligheter till registerkontroll för kommuner, i samband med anställning och under en anställning.

– Många av våra medlemmar upplever ett behov av att kunna göra registerkontroller i större utsträckning än vad som är möjligt i dag, säger Tomas Björck.

Högt på agendan

Och SKR stöttar de kommuner som uttryckt ett behov av ny lagstiftning.

– Redan i samband med tidigare utredning har vi sagt att man behöver ha den här möjligheten inom vård, omsorg och hemtjänst.

Tomas Björck säger till SVT att han inte vet om utredningen kommer att föreslå att det blir samma regler för hemtjänstpersonal som för de som jobbar i skolan – där ett utdrag är obligatoriskt innan anställning – eller om det enbart kommer att innebära att kommunerna har rätt att begära ut det. Men oavsett så tror han att en ny och tydligare lag kommer att innebära att kommunernas arbete blir mer likvärdigt över hela landet.

– Som det är nu, när det är frivilligt, kan ju en person som inte vill lämna utdrag och sedan väljs bort, ifrågasätta den kommunen. Med den nya lagen, även om den bara ger rätt och inte innebär en skyldighet, blir det tydligare att kommuner som begär ett utdrag gör rätt.

UTDRAG UR BELASTNINGSREGISTRET

Arbetsgivaren får själv vända sig direkt till polisen och begära ett utdrag från belastningsregistret om du ska arbeta med/inom:

  • Psykiatrisk sjukvård
  • Vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning
  • Vård av barn och ungdomar
  • Tvångsvård av missbrukare
  • Företag som installerar larm

Du ska själv begära ett utdrag från belastningsregistret och visa upp det när din arbetsgivare begär det, om du ska arbeta inom:

  • Skola eller förskola
  • LSS (barn med funktionsnedsättning)
  • Annan verksamhet för barn (till exempel i en förening som fritidsledare)
  • HVB-hem
  • Försäkringsförmedling

Ska du arbeta inom ett annat yrke än de som listas ovan har arbetsgivaren inte rätt att kräva att du ska visa upp ett registerutdrag. Däremot kan du själv välja att visa upp ett utdrag.

Du ska visa ett utdrag först när du har blivit erbjuden ett jobb eller ett uppdrag. Skicka aldrig med ett utdrag direkt i din jobbansökan.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.