Petra Stämneryd, verksamhetschef för hemtjänsten i Mjölby, sitter vid ett bord i en inomhusmiljö. Hon bär en denimjacka och en namnskylt. Bakgrunden visar en del av ett rum med en dörr och en whiteboard.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Stämneryd, verksamhetschef i hemtjänsten i Mjölby, vi ha möjlighet att kräva arbetssökande på belastningsregister. Foto: David Hernqvist/SVT

Mjölby vill ha lagändring gällande belastningsregister – efter brotten i hemtjänsten

Publicerad

De som söker jobb hos hemtjänsten kan få sitt belastningsregister uttaget av arbetsgivaren i framtiden. En utredning väntas presenteras i slutet av månaden. Petra Stämneryd, äldreomsorgens verksamhetschef i Mjölby, ser gärna att lagen ändras.

I dag får arbetsgivare i hemtjänsten be om att se en arbetssökandes registerutdrag. Men den arbetssökande har rätt att neka.

Men lagstödet för registerkontroll kan förändras. I en pågående utredning, som väntas presenteras i slutet av oktober, undersöker man att ge arbetsgivarens rätt att kräva att se belastningsregistret.

– Vi har efterfrågat det här, men inte haft lagstöd för det. Går förändringen igenom hoppas jag SKR ger oss stöd i hur vi ska jobba, säger Petra Stämneryd.

Syskonpar har stulit från äldre

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har velat större möjligheter att kräva arbetssökande på belastningsregister.

Mjölby och Motala kommun har under ett par år haft problem i och med att en 23-årig man och hans 30-åriga syster har stulit smycken och kontanter från äldre. Samtidigt som de jobbade i hemtjänsten.

– Jag blev bestört, illa berörd och tycker det var tråkigt, säger Petra Stämneryd.

De har nu dömts till fängelse för bland annat grov stöld och bedrägeri och blev av med sina jobb i hemtjänsten.

UTDRAG UR BELASTNINGSREGISTRET

Arbetsgivaren får själv vända sig direkt till polisen och begära ett utdrag från belastningsregistret om du ska arbeta med/inom:

  • Psykiatrisk sjukvård
  • Vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning
  • Vård av barn och ungdomar
  • Tvångsvård av missbrukare
  • Företag som installerar larm

Du ska själv begära ett utdrag från belastningsregistret och visa upp det när din arbetsgivare begär det, om du ska arbeta inom:

  • Skola eller förskola
  • LSS (barn med funktionsnedsättning)
  • Annan verksamhet för barn (till exempel i en förening som fritidsledare)
  • HVB-hem
  • Försäkringsförmedling

Ska du arbeta inom ett annat yrke än de som listas ovan har arbetsgivaren inte rätt att kräva att du ska visa upp ett registerutdrag. Däremot kan du själv välja att visa upp ett utdrag.

Du ska visa ett utdrag först när du har blivit erbjuden ett jobb eller ett uppdrag. Skicka aldrig med ett utdrag direkt i din jobbansökan.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.