Arkivbild. 18 000 höns måste avlivas på en gård i Ödeshög som har drabbats av den smittsamma newcastlesjukan. Foto: Johan Nilsson/TT

Newcastlesjuka upptäckt på gård i Ödeshög – 18 000 höns ska avlivas

Uppdaterad
Publicerad

En värphönsanläggning i Ödeshög har konstaterats ha newcastlesjuka, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Med 18 000 höns på plats har Jordbruksverket beslutat om avlivning och sanering för att förhindra smittspridning.

– Detta är det första fallet med newcastlesjuka på en kommersiell anläggning den här säsongen, säger Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett uttalande.

Gården spärras av

Jordbruksverket har infört restriktioner för att förhindra spridning, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården utan tillstånd.

– Newcastlesjuka är en allvarlig och mycket smittsam virussjukdom som drabbar fjäderfä och flera vilda fågelarter. Tack vare att djurhållaren var mycket observant upptäcktes det här fallet i tidigt skede, säger Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.

I juli upptäcktes salmonella på en gård i Linköping där 38 000 höns behövdes avlivas.

De senaste tio åren har nästan sex miljoner värphöns och slaktkycklingar avlivats inom djurnäringen i Sverige. Hör mer i klippet nedan.

Värphöns lever tätt ihop på liten yta. Sex miljoner värphöns och slaktkycklingar har avlivats i Sverige de senaste tio åren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet riktar djurrättsrörelsen kritik mot hela äggindustrin och menar att massavlivningarna är ett systemfel. Branschorganisationen Svenska ägg ser det inte så, utan menar att företagen är väldigt bra på smittskyddsarbete. Foto: Johan Nilsson/TT

NEWCASTLESJUKA

• Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor.

• Sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos tamhöns, kalkoner, fasaner, duvor och vaktlar

• I Sverige är de mest vanliga symtomen att produktionen av ägg minskar och att det blir förändringar i skalen.

• Infektionen överförs framför allt genom direktkontakt mellan fåglar. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.