Höns. Andrea Ståhl, länsveterinär Länsstyrelsen Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det innebär främst en tragedi för djurhållaren”, säger Andrea Ståhl, länsveterinär vid Länsstyrelsen Östergötland. Foto: TT/ Henrik Montgomery // Länsstyrelsen Östergötland

Salmonella upptäckt i stallmiljö i Linköping – 38 000 höns ska avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Kunder som köpt ägg från äggboden i Västerlösa uppmanas lämna tillbaka äggen efter att salmonella upptäckts i stallen där äggen har värpts.

Inga ägg har bekräftats med smitta men försiktighetsåtgärd vidtas.

Alla konsumenter som köpt de aktuella varorna från äggboden från den 22 april 2024 till i dag uppmanas att i första hand återlämna dem till gården. Tidsintervallet beror på den senaste testningen, som då visade negativt för salmonella, skriver länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

”Kan orsaka tarminfektioner”

Varorna kan innebära en hälsofara, men salmonella dör inom några sekunder vid 65 grader.

– Salmonella är en sjukdomsframkallande bakterie som kan orsaka tarminfektioner hos människor. Typiska symtom är diarré, illamående, buksmärtor, feber och kräkningar. Vid symptom, kontakta vården, säger Andrea Ståhl, länsveterinär vid Länsstyrelsen Östergötland.

Ägg med misstänkt smitta har även sålts i dagligvaruhandeln. Dessa ägg har återkallats av de aktuella livsmedelsföretagen. Förpackningarna är märkta med packerinummer SE 007 och har bäst före datum till och med 2024-08-13. Äggen i förpackningarna är stämplade med 2SE684-35, 2SE684-36.

Salmonellautbrottet upptäcktes vid en rutinprovtagning.

– Som görs på fjäderfäbesättningar i Sverige var femtonde vecka, säger Andrea Ståhl, länsveterinär Länsstyrelsen Östergötland.

Gården är avspärrad

Jordbruksverket arbetar nu med en smittutredning på aktuell gård och en plan för sanering genomförs. Gården är nu avspärrad och samtliga fjäderfän kommer avlivas.

– Det kommer ske en sanering efter att man avlivat alla dessa höns på gården, säger Andrea Ståhl.

Hur många höns handlar det om?

– De siffror vi har från april är att det finns ungefär 36 000 höns på gården.

SVT Nyheter Öst söker aktuell producent.

Fotnot: Orsaken till att vi publicerar namnet på äggboden är att konsumenter kan ha köpt ägg direkt där och inte bara från mataffärerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.