En grupp personer diskuterar vid sidan av en militärfordon inuti en fabrik BAE System Bofors i Karlskoga. En man i svart tröja ger en presentation, medan övriga deltagare, däribland statsminister Ulf Kristersson,  klädda i formella kläder och arbetskläder, lyssnar uppmärksamt. I bakgrunden syns maskiner och verktyg, vilket ger en industriell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson fick bland annat se var artillerisystemet Archer tillverkas vid sitt besök i Karlskoga. Foto: Malin Gotlin

Statsministern om Karlskogas chanser att få en NATO-forskningsanläggning

Publicerad

Karlskoga kommun har flaggat för att orten borde få en NATO-forskningsanläggning med tanke på kompetensen som finns inom försvarsindustrin. SVT passade på att fråga statsministern om chanserna när han på onsdagen besökte Karlskoga.

På onsdagen besökte statsminister Ulf Kristersson (M) BAE Systems i Karlskoga. Han fick bland annat en inblick i artillerisystemet Archer.

För Karlskoga kommun var besöket kanske extra viktigt eftersom man hoppas få en forskningsanläggning inom ramen för NATO på orten.

– Utifrån den förstudie som vi gjort tror jag att vi har goda förutsättningar att bevisa att det här är bra både för Sverige och för hela NATO, säger Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga kommun.

Statsministern fick en rundvandring tillsammans med media på BAE Systems. Ett nytt luftvärnssystem visades upp och artellerisystemet archer, som bland annat används i Ukraina.

Hur ser regeringen på att Archer används för mål inne i Ryssland?

– Olika länder har behandlat vapenleveranser till Ukraina på lite olika sätt. Vi har inte lagt några begränsningar på vad Ukraina får göra med de vapen Sverige levererar. De har fullt folkrättsligt stöd för att försvara sig och sitt land, säger Ulf Kristersson (M), statsminister.

I klippet får du höra mer om Karlskoga kommuns förhoppning på ett framtida forskningscentrum inom ramen för NATO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.