Kerstin Sollerbrant konstaterar att för barn som överlever barncancer så är risken högre att hamna i socialt utanförskap och drabbas av psykisk ohälsa.
Stöd av olika slag efterfrågas
Hon hänvisar till en enkätundersökning Barncancerfonden gjorde för två år sedan, och som visar att ökat psykosocialt stöd och omhändertagande rankas som det största behovet bland barn med cancer och deras familjer.
– Tillsammans med landets sex regionala barncancercenter och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har vi nu undersökt hur stödet kan förbättras, säger Kerstin Sollerbrant.
Särskilda tjänster ska inrättas
Hon hänvisar även till att Regionala cancercenter i samverkan (RCC), betonat vikten av att man inför psykosociala behandlingsplaner för alla cancerdiagnoser.
– Trots detta får inte barn med cancer och deras familjer det stöd de behöver. Därför ska vi nu starta ett projekt som innebär att man inrättar särskilda tjänster på landets sex regionala barncancercentra.
Ska stärka vårdpersonalen
Hur tjänsterna ska utformas ska man komma fram till tillsammans med klinikerna.
– Det kan till exempel handla om att anställa psykologer eller kuratorer. Vi bidrar genom att finansiera en tjänst på varje regionalt centrum i två-tre års tid, med start nästa år. Sedan hoppas vi att landsting och regioner tar över finansieringen.
Syftet är inte bara att förbättra det psykosociala omhändertagandet under behandlingsperioden, utan även efter avslutad behandling.
– Målet är också att stärka personalen inom vården, som ska möta och hjälpa drabbade familjer.