Tvådelad bild. Till vänster står en man med ljusblåskjorta och pratar in i en mikrofon som det står SVT på. Till höger en bild på örebro universitets skylt som sitter på ett hus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sören Hilmerby vill inte peka ut någon specifik bransch, utan ser efterfrågan på universitetets ingenjörsstudenter som stor rakt över. Hör mer i klippet. Foto: Elin Igelström Nordahl och Malin Gotlin/SVT

Stor efterfrågan på ingenjörer – högt söktryck på Örebro universitet

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu en stor efterfrågan på ingenjörer. Enligt SCB:s arbetskraftsbarometer bedömer arbetsgivarna dessutom att antalet anställda ingenjörer kommer att öka de närmsta åren – något som också märks av på Örebro universitet.

– Efterfrågan är stor. Det är fler företag än vanligt som försöker få kontakt med våra studenter och alla de som gått ut nu får relevanta jobb ganska fort, säger Sören Hilmerby, programansvarig för Civilingenjörsprogrammet, industriell ekonomi på Örebro universitet.

Rekordlåg arbetslöshet

Efterfrågan återspeglar sig också i den rekordlåga arbetslösheten bland fackförbundet Sveriges Ingenjörers medlemmar. Trots att det ekonomiska läget i landet har varit något mer instabilt de senaste åren har arbetslösheten legat runt 0,8 procent under åren 2020-2023.

Högt söktryck i Örebro

I takt med att behovet av ingenjörer ökat ser Sören Hilmerby en trend de senaste åren, i ett högt antal sökande till Örebro universitets utbildningar.

Nu till hösten börjar cirka 300 studenter på någon av de olika ingenjörsutbildningarna, samtidigt som strax över 200 personer står på reservplats.

Titta på klippet för att höra mer om hur efterfrågan märks av på universitet och för att få svaret på frågan om fler platser kan släppas upp på universitet  i samband med att behovet av ingenjörer ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.