Skolskjutning i Örebro
Överblick
Helgstudion sänder extra under lördagen
SVT Nyheters Helgstudion öppnar under lördagen upp för samtal om sorgen efter masskjutningen i Örebro.
Bland gästerna finns bland annat tidigare statsminister Ingvar Carlsson som ledde Sverige genom sorgen efter Olof Palmes död och Estonias förlisning.
Även statsminister Ulf Kristersson gästar studion.
- Vid nationella kriser är SVT en viktig samlingsplats för svenska folket. Efter några dagar av intensiv nyhetsbevakning känns det naturligt att ge plats för samtal och perspektiv på det som hänt, säger Karin Ekman, programchef på SVT Nyheter.
Programmet sänds i bitar inom ramen för SM-veckan i Borås med starttiderna 9.15, 11.10, 13.00 samt 15.00 i SVT1 och på SVT Play.
Programledare är Ted Wigren.
Experten: Han stämmer in på mallen
Jonas Trolle, generaldirektör på Brå och tidigare chef för centrum mot våldsbejakande extremism och lett regeringens arbete för skolsäkerhet, gästade under fredagen SVT:s Aktuellt. Där målar han upp en bild av den typiska ensamagerande gärningsmannen.
- Genomgående med de här personerna är att de ofta är ensamma, det är en radikalisering som sker online eller i små grupper. Det är personer som har svårt med sociala kontakter men som också har upplevelser om misslyckande, säger Trolle.
En bild han tycker stämmer bra in på Rickard Andersson, den misstänka gärningsmannen.
- Det jag fått höra stämmer väl in. Jag vill vara noga med att säga att de flesta människorna som har det här beteendet inte blir massmördare, det vill jag vara jättetydlig med.
Statsministern: "Svårt att finna ord"
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en kommentar till SVT att "Det är så fruktansvärt att det är svårt att finna ord", om beskedet som familjerna idag fått i och med identifieringen.
"De som dödats var i skolan för att lägga grunden för den framtid som nu tagits ifrån dem, och för att vara med och bidra till vårt gemensamma land. Det var personer som gjorde vårt samhälle starkare. När gärningsmannen attackerade dem, attackerade han oss alla".
Han skriver också att landet nu behöver sluta upp och enas bakom "allt det vi gemensamt håller kärt".
"Mina tankar är hos de anhöriga som nu fått det samtal som är det värsta man kan få. Till er vill jag säga: ni är inte ensamma. Vi står bredvid er, hela Sverige bär sorgen med er", skriver statsministern.
SVT:s reporter på plats: Det finns många frågor kvar
Efter att polisen på fredagen gav besked om att det tio personer som dödades i skolskjutningen har identifierats har en stor fråga besvarats - men än återstår det många obesvarade.
- Vart man än har vänt sig har känslan av oro och sorg legat över staden. Många har såklart väntat på det här slutgiltiga beskedet. Det är kollegor vänner och anhöriga som bara har velat få reda på från polisen hur det ligger till, säger SVT:s reporter Hedda Berglund som befinner sig i Örebro.
Hon säger att det är tydligt att det för många fortsatt finns många obesvarade frågor.
- Alla vill veta varför det hände och ha svar på vad den misstänkta gärningsmannen hade för motiv.
Identifieringen av de som dödades i masskjutningen klar
Polisen meddelar att man nu avslutat identifieringen av de som dödades i masskjutningen i Örebro. Totalt dödades elva personer, sju kvinnor och fyra män.
En av de döda är enligt polisen den 35-årige man som misstänks vara gärningspersonen.
Enligt polisen har en utredning för varje dödsfall startats.
Alla som dödades i skjutningen var hemmahörande i Örebro län. Det är en 32-årig kvinna, en 38-årig kvinna, en 46-årig kvinna, en 52-årig kvinna, en 54-årig kvinna, en 55-årig kvinna, en 68-årig kvinna, en 28-årig man, en 31-årig man och en 48-årig man.
All undervisning ställs in på Campus Risbergska
Gymnasieelever vid Campus Risbergska kommer inte att återgå till undervisning på måndag. Det beslutet har gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen i Örebro tagit.
- Vi har som vi ser det inte förutsättningar att bedriva undervisning för eleverna på skolan just nu, säger kommunens gymnasiechef Mokhtar Bennis, till SVT Nyheter.
Beslutet innebär att eleverna inte kommer erbjudas någon form av undervisning i andra lokaler eller digitalt.
-Vi kommer att fatta ett nytt beslut nästa vecka, säger Mokhtar Bennis.
ÖSK Fotboll: "Enade för Örebro"
De senaste dagarna har offren efter masskjutningen i Örebro hedrats på flera idrottsevenemang, något som kommer att fortsätta även under helgen. Under torsdagen meddelade Svenska Fotbollförbundet att man kommer inleda kommande landslagsmatcher med en tyst minut.
ÖSK Fotboll kommer på söndagens träningsmatch mot Jönköpings Södra IF att gå in till matchen i tröjor med budskapet “Enade för Örebro”, skriver laget på sin hemsida. Det kommer även finnas stödpersoner på plats från både Svenska kyrkan och Örebro moské.
– En manifestation mot det här våldet som har skett, sade ÖSK:s vd Jonas Lindegren till SVT Sport om söndagens match.
SD-profiler kritiska mot att förbjuda AR-15
Att Tidöpartierna kommit överens om att begränsa militärlika, halvautomatiska vapen som AR-15 möts av skarp kritik från en rad profilerade sverigedemokrater. Det är inte klarlagt vilket vapen som användes vid massmordet i Örebro, men enligt uppgifter till SVT ska det inte vara av typen AR-15.
Riksdagsledamoten Tobias Andersson skriver på X:
”Jag står inte bakom detta vilket jag framfört internt.”
Jessica Stegerud, även hon riksdagsledamot skriver:
”Nej och varför fatta beslut innan alla fakta finns på bordet?”
Riksdagsledamoten Adam Marttinen hävdar på X att beslutet inte är förankrat i respektive parti.
”Jag är starkt kritisk till att förbjuda vapentyper som i sig inte utgör några problem”, skriver han bland annat.
Skolanställda söker sig till kyrkan: "Vill känna sig trygga"
Syrisk-ortodoxa St:a Maria hade en minnesstund för offren under torsdagen.
– Det var väldigt sorgset. Det var många som kom och visade sina känslor, säger Jacob Kasselia som är präst i kyrkan.
Bland besökarna var anställda på skolan som sökt sig till kyrkan för att få stöd.
– De bad mig att jag ska be för dem, säger Jacob Kasselia.
Ida • Varför tar det sån tid med att gå ut med de avlidnas identitet?
Metoderna som används för att säkerställa identitet på en avliden i katastrofer är att undersöka kroppen och matcha informationen med bland annat tandvårdsjournaler, dna och fingeravtryck från saknade personer. Det är ett omfattande arbete när det handlar om så många personer. En vanlig missuppfattning är att anhöriga identifierar döda personer, men så går det inte till i Sverige.
Här kan du läsa mer om hur polisen arbetar med identifiering.
Elva har dött i samband med en skolskjutning på Campus Risbergska skolan i Örebro, där Örebros kommunala vuxenutbildning bedrivs. Sex personer vårdas på USÖ, fem av dem skadades alvarligt och har opererats.
Enligt polisen är den misstänkte gärningspersonen är en av de avlidna. Personen är inte känd för polisen sedan tidigare.
– I nuläget är vi trygga med att inga fler attentat kommer att ske. De skolor som var inrymda har utrymts, säger Roberto Eid Forest, polisområdeschef i Örebro.
Ulf Kristersson: ”Mycket smärtsam dag”
En informationsplats har upprättats där anhöriga och andra som har frågor ska kunna samlas. Allmänheten uppmanades att hålla sig borta från området Västhaga under stora delar av tisdagen.
Delar av Hagagatan mot skolan stängdes av.
”Det är med sorg jag har fått information om det fruktansvärda våldsdådet i Örebro. Mina tankar är hos de som har drabbats och deras anhöriga”, skriver statsminister Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar till SVT.
”Det är en mycket smärtsam dag för hela Sverige. Mina tankar är också hos alla dem vars vanliga skoldag utbyttes mot skräck. Att vara inrymd i ett klassrum med oro för sitt eget liv är en mardröm som ingen ska behöva uppleva”, fortsätter han.
Regionen i stabsläge
Region Örebro län gick under tisdagen upp i stabsläge och tog emot skadade personer.
– Patienter som väntat på akuten och som inte har livshotande skador hänvisas nu till närliggande vårdcentraler, sa Åsa Svennebäck, kommunikatör på regionen under tisdagseftermiddagen.
Enligt uppgifter till SVT är den misstänkte en man i 35-årsåldern. Enligt SVT Örebros reporter var polisen vid 16-tiden på tisdagen på plats vid mannens bostad i Örebro.
På tisdagskvällen meddelade Örebros kommun att den kommunala vuxenutbildningen kommer ha stängt resten av veckan.
Tipsa och skicka bilder
Vet du mer? Hör av dig till oss på 019-35 35 35
Har du bilder? Skicka in till SVT på orebro@svt.se
Texten uppdateras.
Statsminister Ulf Kristerssons kommentar till SVT
Statsminister Ulf Kristersson skriver följande om händelsen i en skriftlig kommentar till SVT:
”Det är med sorg jag har fått information om det fruktansvärda våldsdådet i Örebro. Mina tankar är hos de som har drabbats och deras anhöriga.
Det är en mycket smärtsam dag för hela Sverige. Mina tankar är också hos alla dem vars vanliga skoldag utbyttes mot skräck. Att vara inrymd i ett klassrum med oro för sitt eget liv är en mardröm som ingen ska behöva uppleva.
Regeringen står i nära kontakt med Polismyndigheten och följer noga händelseutvecklingen. Insatsen pågår fortfarande och det är viktigt att allmänheten följer information från polisen. Min uppmaning är också att nu ge polisen den arbetsro de behöver för att utreda vad som hänt och hur dessa fasansfulla brott kunde ske.”