Skolskjutning i Örebro
Läget stabilt för de sex patienterna på sjukhuset
Sex patienter har tagits emot av Örebro universitetssjukhus. Det säger SVT:s reporter Oskar Jönsson som har talat med hälso- och sjukvårdsdirektören.
– Fem av dem var skottskadade. Just nu är läget stabilt för samtliga, säger SVT:s reporter i Morgonstudion.
Enligt en presskommuniké från Region Örebro län handlar det om tre kvinnor och två män som har opererats för skottskador.
"Tillståndet är nu stabilt men allvarligt. Samtliga som hade skottskador var inledningsvis livshotande skadade", skriver regionen.
Dessutom vårdas en annan kvinna för lindriga skador.
Samtliga skadade är över 18 år.
Regionen tillägger också att inga ytterligare patienter i samband med skjutningen har tagits emot under natten.
Poliser fick vård efter rökutveckling
Polisen får under frågestunden frågor om rökutvecklingen som uppstod i samband med skjutningen.
– Uppgiften jag har är att det inte var en utvecklad brand utan någonting annat som skapat rökutveckling, säger Roberto Eid Forest, lokalområdeschef.
– I samband med det fick sex polisen uppsöka sjukvård efter att ha andats in röken, fortsätter han.
Poliserna har lämnat sjukhuset.
Misstänkt gärningsman hittades död av polisen
Den misstänkte gärningsmannen anträffades död när polisen gick in i vuxenskolan Campus Risbergska. Det framkommer på frågestunden på onsdagens pressträff.
- När polisen kommer till platsen hörs det skottlossning. Uppfattningen är att de blir beskjutna initialt. När sedan sök genomförs inne i lokalerna anträffar man då den här misstänkte gärningsmannen avliden, säger Roberto Eid Forest, polisområdeschef i Örebro.
Han tillägger att polisen inte kan bekräfta uppgifter som cirkulerat om att den misstänkte gärningsmannen ska ha skjutit sig själv.
"Dödsoffer ännu inte fullständigt identifierade"
Polisen har ännu inte "fullständigt" identifierat samtliga dödsoffer. Det säger Roberto Eid Forest, polisområdeschef i Örebro, på presskonferensen.
Han uppger också att han inte har detaljerade uppgifter om hur lång tid det tog innan polisen gick in i komvux-skolan på tisdagen.
Anledningen till att det tog så lång tid innan man gick ut med en siffra över antalet döda var att skolan har väldigt stora lokaler.
- Det tog väldigt långt tid att söka igenom och säkerställa att vi inte hade fler skadade, säger han.
Två vårdas på intensiven
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro, berättar om skadeläget för de sex patienter som inkom till sjukhuset igår.
Fem personer hade initialt livshotande skottskador. Samtliga har opererats och tillståndet beskrivs som nu som stabilt, vilket SVT tidigare rapporterat om. Den sjätte personen har lindriga skador.
Två av dem vårdas fortfarande på intensiven, säger Claesson på pressträffen vid 10-tiden.
Det handlar om fyra kvinnor och två män. Samtliga är över 18 år.
Inga nya uppgifter om antalet döda och skadade
Det finns inga nya uppgifter om antalet döda. Det säger Roberto Eid Forest, polisområdeschef i Örebro, som upprepar att elva personer har dött i samband med skjutningen på vuxenskolan Campus Risbergska.
- Och skadeläget är fortsatt sex personer, säger han på tisdagsmorgonens pressträff som SVT sänder live.
Han uppmanar alla som befann sig på skolan under tisdagen eller har filmer att kontakta polisen på 114 14.
Parallellt med presskonferensen pågår en informationsträff för anhöriga i centrala Örebro.
- Där informerar vi om det fortsatta arbetet kring bland annat identifiering och hur det kommer att gå till, säger Roberto Eid Forest.
Pressträff med polisen väntas börja snart
Pressträffen med polisen som var annonserad till 10.00 väntas börja snart. Du kan följa presskonferensen i sändningen ovan.
Du kan följa presskonferensen teckenspråkstolkad här.
Pehrson (L) om dådet: "Det är ofattbart"
Utbildningsminister Johan Pehrson (L) var på plats utanför Campus Risbergska under tisdagsmorgonen.
Han berättar att han reagerade med "chock och bestörtning" när han tog del av nyheten om skjutningen.
– Ganska snart förstod man av insatsens storlek att det här hade en omfattande magnitud. Men inte ens då kunde jag förställa mig att det här skulle vara den värsta masskjutningen i Sverige i morden tid, säger han till Morgonstudion.
– Det är ofattbart och svårt att ta in det det här, fortsätter han.
Campus Risbergska var tidigare en gymnasieskola. Johan Pehrson gick själv på skolan.
– Jag har ju gått in genom den här skoldörren i tre års tid och det var ju en annan skola i ett annat Sverige, där det här inte fanns på kartan.
Vittnet: "Kommer jag komma hem till mina barn"
Hellen Werme studerar på Campus Risbergska i Örebro och var där under skjutningen. Hon säger att tankarna dagen efter dådet går till hennes klasskamrater som hon ännu inte fått någon information om.
– Vi märkte att det var skottlossning efter det andra skottet. Det första skottet trodde vi var en dörr som smällde.
Hon berättar att hennes lärare skrek att de skulle stänga dörrarna och lägga sig ner på golvet. Sedan återstod det Hellen beskriver som en hemsk väntan.
– Det var minuter som kändes som timmar.
Vart gick dina tankar då?
– Först och främst till mina barn. Kommer jag få komma hem till dem? Och sen till mina klasskamrater. Vart de befinner sig.
Regeringen: "Flagga på halv stång"
Regeringen, riksdagen och de kungliga slotten flaggar på halv stång under onsdagen. I ett pressmeddelande uppmanar Ulf Kristersson (M) till bred anslutning.
– I dag flaggar vi på halv stång när hela Sverige samlas till stöd för de drabbade – och i sorg över det som har hänt, säger statsministern i pressmeddelandet.
Elva har dött i samband med en skolskjutning på Campus Risbergska skolan i Örebro, där Örebros kommunala vuxenutbildning bedrivs. Sex personer vårdas på USÖ, fem av dem skadades alvarligt och har opererats.
Enligt polisen är den misstänkte gärningspersonen är en av de avlidna. Personen är inte känd för polisen sedan tidigare.
– I nuläget är vi trygga med att inga fler attentat kommer att ske. De skolor som var inrymda har utrymts, säger Roberto Eid Forest, polisområdeschef i Örebro.
Ulf Kristersson: ”Mycket smärtsam dag”
En informationsplats har upprättats där anhöriga och andra som har frågor ska kunna samlas. Allmänheten uppmanades att hålla sig borta från området Västhaga under stora delar av tisdagen.
Delar av Hagagatan mot skolan stängdes av.
”Det är med sorg jag har fått information om det fruktansvärda våldsdådet i Örebro. Mina tankar är hos de som har drabbats och deras anhöriga”, skriver statsminister Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar till SVT.
”Det är en mycket smärtsam dag för hela Sverige. Mina tankar är också hos alla dem vars vanliga skoldag utbyttes mot skräck. Att vara inrymd i ett klassrum med oro för sitt eget liv är en mardröm som ingen ska behöva uppleva”, fortsätter han.
Regionen i stabsläge
Region Örebro län gick under tisdagen upp i stabsläge och tog emot skadade personer.
– Patienter som väntat på akuten och som inte har livshotande skador hänvisas nu till närliggande vårdcentraler, sa Åsa Svennebäck, kommunikatör på regionen under tisdagseftermiddagen.
Enligt uppgifter till SVT är den misstänkte en man i 35-årsåldern. Enligt SVT Örebros reporter var polisen vid 16-tiden på tisdagen på plats vid mannens bostad i Örebro.
På tisdagskvällen meddelade Örebros kommun att den kommunala vuxenutbildningen kommer ha stängt resten av veckan.
Tipsa och skicka bilder
Vet du mer? Hör av dig till oss på 019-35 35 35
Har du bilder? Skicka in till SVT på orebro@svt.se
Texten uppdateras.
Statsminister Ulf Kristerssons kommentar till SVT
Statsminister Ulf Kristersson skriver följande om händelsen i en skriftlig kommentar till SVT:
”Det är med sorg jag har fått information om det fruktansvärda våldsdådet i Örebro. Mina tankar är hos de som har drabbats och deras anhöriga.
Det är en mycket smärtsam dag för hela Sverige. Mina tankar är också hos alla dem vars vanliga skoldag utbyttes mot skräck. Att vara inrymd i ett klassrum med oro för sitt eget liv är en mardröm som ingen ska behöva uppleva.
Regeringen står i nära kontakt med Polismyndigheten och följer noga händelseutvecklingen. Insatsen pågår fortfarande och det är viktigt att allmänheten följer information från polisen. Min uppmaning är också att nu ge polisen den arbetsro de behöver för att utreda vad som hänt och hur dessa fasansfulla brott kunde ske.”