• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Länsmuseet stänger för renovering. Foto: Tilal Altaib

Stor renovering stänger länsmuseet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av eftersatt underhåll och läckande tak ska nu länsmuseet i Örebro renoveras. Hela byggnaden stängs under tiden, men utställningarna flyttar till slottet.

Den gamla museibyggnaden i centrala Örebro har länge haft problem med sina tak.

– När jag hade jobbat här i några månader, hösten 2015, regnade det rakt ner på min dator på kontoret här i museet, säger Birgitta Johansson, museichef.

Tidigare insatser har inte hjälpt

Och trots att fastighetsägaren Regionfastigheter gjorde flera insatser för att laga takläckor på olika platser, fortsatte det att regna in. Under Open art i somras fick man ställa ut en spann mitt i en utställningshall för att samla upp det som rann in.

– Det var nog droppen, för då insåg fastighetsägaren att de insatser man tidigare gjort riskerade att gå om intet.

Nu är planen att göra en omfattande renovering. Ventilation ska bytas, liksom värmesystem. Taken ses över, takfönster och brandlarm renoveras. Styrelsen och museiledningen hoppas också att säkerhetsklassen ska höjas, så att man kan låna in och visa ännu mer värdefulla föremål än vad man kan i dag. Man vill också förändra entréfunktionen.

Börjar i sommar

Tanken är att renoveringen ska starta efter nästa sommar. Eftersom det blir inom så många områden har man bestämt att stänga museet under tiden.

– Vi har redan nu hyrt lokaler på slottet, och vi kommer nog att försöka hyra fler utrymmen där. Vi kommer också att jobba mer med vandringsutställningar runt om i länet, säger Birgitta Johansen.

Birgitta Johansen, museichef. Foto: Tilal Altaib / Svt

Det är för tidigt att säga exakt hur mycket renoveringen kommer att kosta, men i dagsläget talar man om mellan 40 och 60 miljoner kronor.

Vill behålla byggnadsminne

Det är mycket som behöver göras i fastigheten. Skulle det inte vara bättre att lägga de pengarna på ett helt nytt museum?

– De pengarna räcker inte till något nytt. Det här huset är ett byggnadsminne, som var tänkt att vara en förebild för andra museer. Jag tycker vi ska göra det bästa för att det ska bli mer användbart och locka fler besökare, säger Birgitta Johansen.

Målet är att museet ska kunna öppna igen till årsskiftet 2019/2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.