ÖSK-tränaren Jimmy Högberg och forskaren Peter Edholm berättar om den stora studien som görs med ÖSK-spelare som testpersoner. Foto: SVT

Återhämtning efter träning – stort forskningsprojekt på GIH i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

ÖSK Fotboll och Örebro Universitet samarbetar just nu i ett stort forskningsprojekt för att hitta metoder för att maximera återhämtningen för elitspelare i fotboll. Och man hoppas hitta lösningarna i kalla och varma bad.

– Det finns mycket vi inte vet idag, säger Peter Edholm, forskare i idrottsfysiologi.

Sömn, vila och kost är sedan länge de mest kända metoderna kring återhämtning. Effekterna av kallbad och varmbad är inte fullt lika säkerställda enligt Peter Edholm som söker nya svar med sin forskning.

– Det vi vet om kallbad är att man upplever att man blir piggare. Just själva pigghetskänslan är väl belagd. Men om musklerna återhämtar sig snabbare är oklart. Vad som sker över tid är också oklart kring att bygga muskelmassa och öka snabbheten om man gör det varje dag, säger Peter Edholm.

ÖSK i omfattande studie

I projektet, med en budget på fem miljoner kronor, deltar 50 spelare från Örebro Sk:s akademilag och forskningen sker under ett halvår.

– Vi tittar bland annat på effekterna av kallbad, varmbad och andra metoder som laserterapi. Och sedan försöker vi titta på många markörer, som vad som sker med musklerna, blodet och den fysiska prestationsförmågan. Dessutom tittar vi på vad som händer med sömnen och många faktorer som kan hjälpa till med återhämtningen, säger Peter Edholm.

Kan hjälpa A-laget med återhämtningen

Och för Örebro SK var det ingen tvekan att ställa upp med sina elitsatsande ungdomar.

– Återhämtning är ett högaktuellt ämne både för våra akademispelare och A-laget, säger Jimmy Högberg som är fystränare i ÖSK:s A-lag.

ÖSK-tränaren hoppas nu får svar som kan hjälpa honom att använda metoderna på rätt sätt.

Hör Jimmy Högberg och Peter Edeholms förväntningar i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.