Att erbjuda stöd till brottsoffer är ett av de åtaganden kommunen enligt lag måste erbjuda, men det kan se olika ut beroende på vilken kommun du bor i. Något som brottsofferjouren i Örebro län är väl medvetna om.
– Kommunerna skulle kunna använda sig av brottsofferjourerna mycket mer, vi sitter på erfarenheten av vad som behövs, säger Ingela Wistedt, verksamhetschef på brottsofferjouren i Örebro län.
I dag är det dessutom bara tre av tolv kommuner i Örebro län som uppgett att de har en anställd med främsta fokus på att ge stöd åt brottsutsatta.
I klippet berättar Ingela Wistedt om vad det varierande stödet kan få för betydelse för brottsoffer.
Så brister kommunerna i stödet till brottsoffer
Brottsoffermyndigheten har på uppdrag av regeringen kartlagt samhällets samlade stöd till brottsoffer.
I kartläggningen har man bland annat skickat ut en enkätundersökning till Sveriges 290 kommuner. Enkäten besvarades av strax över 70 procent av kommunerna.
Den visar att bara drygt hälften av landets kommuner erbjuder stöd till alla brottsoffer oavsett vilken typ av brott de utsatts för. I var femte kommun saknas stöd till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.
De flesta kommuner saknar en anställd med särskilt ansvar för brottsoffer, och alla kommuner har inte samverkansavtal med ett så kallat barnahus som hjälper utsatta barn.
Undersökningen visar också att det är vanligare att mindre kommuner erbjuder färre riktade stödinsatser och mindre specialiserat stöd än större kommuner.
Här hittar du mer om kommunernas stöd till brottsoffer.
Källa: Brottsoffermyndigheten