Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tony Ring och Johan Mejman om löneutvecklingen.

Stora skillnader på löneutvecklingen i många kommuner – vissa får dubbelt så stor ökning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir stora skillnader mellan kommunanställdas löneökningar i år. Många kommuner hade inte räknat med att industrins riktmärke för lönerna på arbetsmarknaden skulle landa så högt, på 4,1 procent. De som dragit nitlotten är anställda med sifferlösa avtal – som till exempel lärare, rektorer och sjuksköterskor.

Sifferlösa avtal innebär att det inte finns någon siffra eller något procenttal som säger hur mycket lönerna ska öka. 

Kommunernas budget för löneökningar ska fördelas på de som har sifferlösa avtal och de som tillhör fackförbundet Kommunals avtal. Kommunal följer i år industrins riktmärke, som alltså landade på 4,1 procent.

Eftersom det så kallade märket landade högre än många kommuner hade trott blev också den del av budgeten som skulle gå till de sifferlösa avtalen betydligt mindre. Karlskoga kommun har föreslagit en löneökning på 2,2 procent för dem med sifferlösa avtal, något som fackförbundet Sveriges Lärare protesterat kraftigt emot.

Fast lönesumma

– Vi har en fast lönesumma. Eftersom Kommunals avtal tar drygt 60 procent av den så ska det som blir kvar fördelas på övriga. Det är ett system som vi är fast i, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.  

I Laxå förhandlade man klart löneökningarna för de med sifferlösa avtal innan det så kallade märket var satt, en ökning med närmare 3 procent. Att märket sedan blev högre än väntat gjorde då att kommunen spräckte budgeten, och att man nu måste hitta en miljon kronor för att täcka de ökade utgifterna.  

– När det gäller offentlig sektor finns det inte så många ställen att hämta hem det på, säger Johan Mejman, HR-chef i Laxå kommun.

I klippet förklarar Tony Ring och Johan Mejman mer om hur man tänker, och vad man ska göra nu

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.