Av tradition har många av Örebros lekplatser varit inriktade på lekredskap och fysisk aktivitet. Men nu finns ny forskning om barns lek, som kommunen vill ta fasta på när man utformar de nya lekmiljöerna.
– Vi vill utforma rikare, mer utmanande och mer varierade lekmiljöer för barnen, säger Mimmi Beckman, planerare på parkenheten på Örebro kommun.
Fri lek centralt
Lek handlar inte bara om fysisk aktivitet utan även om att utforska, skapa och fantisera, menar hon. Fri lek är centralt för såväl små som större barns utveckling och hälsa, ändå tillbringar barn av idag mer tid inomhus, framför skärmar.
Nu pågår planeringen för fullt, bland annat för ett tiotal gröna leklandskap, efter att kommunen fått knappt nio miljoner i statliga bidrag just för att utveckla olika lekmiljöer.
Varberga blir först ut, där har arbetet med att utveckla fyra nya lekmiljöer redan påbörjats.
– Där hoppas vi vara klara för invigning i augusti, säger Mimmi Beckman.
Junibackens skapare
För utvecklingen av ”Lilla Wadköping” i Stadsparken har Tor Svae engagerats, mannen bakom bland annat Junibacken och Mulle Meckparken i Stockholm. Ambitionen är att börja bygga i slutet av året, och där ska även ett lekstråk utformas som binder ihop Wadköping och Stadsparken.
– Där har vi engagerat en annan konstnär som ska utforma träskulpturer föreställande djur som ska placeras ut längs hela stråket, säger Mimmi Beckman.
Nya lekmiljöer i Örebro
– 2017 antog kommunfullmäktige det nya styrdokumentet Grönstrategi för Örebro kommun.
– Kopplade till strategin finns ett flertal dokument med fördjupningar. Riktlinjer för Örebros kommuns lekplatser är ett av dem.
– Här betonas leklandskap snarare än lekmiljö, mycket grönska, tillgång till löst material, variation och höjdskillnader – allt för att stimulera fantasi och rörelseglädje.
Källa: Örebro kommun