Entren till industrifastigheten där Stoyan och hans familj bodde. Foto: Polisen

Stoyan om livet som tiggare: ”Jag blev lovad ett riktigt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i den hittills största rättegången gällande människohandel och tiggeri i Sverige. SVT har tidigare träffat Stoyan, en av dem som tiggde. Han kom till Sverige med hopp om byggjobb och bra boende. Verkligheten blev en helt annan.

– På en och en halv månad såg jag inte till ett öre, säger han.

Det var i januari i år som polisen slog till mot en fallfärdig industribyggnad i Ljusnarsbergs kommun. Det var snö och minusgrader. På andra våningen i ett litet rum med trasigt fönster bodde Stoyan, som egentligen heter något annat, hans fru och två små barn.

– Barnen blev rädda när polisen kom, jag och min fru också. Men polisen uppträdde mycket korrekt, berättar Stoyan.

Vi träffade honom i Örebro i samband med rättegången mot de två bulgarer som misstänks ha lurat hit Stoyan och ytterligare nio landsmän och använt dem som tiggare i Örebro län och Dalarna.

Det var kallt i rummet där Stoyan och hans familj bodde. Foto: Polisen

Svårt att leva på lönen i Bulgarien

Stoyan hade varit i Sverige i en och en halv månad vid tiden för tillslaget. Hemma i Bulgarien hade han ett jobb, men lönen på dryga 2000 kronor i månaden var svår att leva på. Han lockades till Sverige med ett löfte om ett arbete inom byggbranschen, men så blev det inte. Han började tigga redan andra dagen i Sverige.

– Det kändes inte bra, jag tyckte inte om att vi skulle tigga. Jag hade räknat med ett jobb, säger Stoyan.

Entren till industrifastigheten där Stoyan och hans familj bodde. Foto: Polisen

Pengarna låstes in

Varje dag var den andra lik berättar Stoyan. Han gick upp tidigt och kördes iväg tillsammans med de andra för att tigga utanför butiker i Lindesberg och Ludvika. Stoyan brukade sitta utanför Systembolaget i Lindesberg. Inkomsterna varierade. Runt jul och nyår var människor givmilda och han kunde få ihop 700 kronor per dag. Pengar som han fick lämna ifrån sig varje kväll.

– Jag känner mig lurad och bedragen. På en och en halv månad såg jag inte till ett öre, säger Stoyan.

Rädd för barnens säkerhet

Stoyan berättar att han var rädd för att barnen skulle trilla ner för de branta järntrapporna mellan våningarna i industribyggnaden.

De branta trapporna i industrifastigheten Foto: Polisen

I huset de bodde låg drivor av gammal mat som var ihopsamlad från containrar utanför mataffärer. De råddes att äta av den maten och inte lägga pengar på färsk mat för då skulle det ta längre tid att arbeta av skulden för flygbiljetterna.

– Jag frågade om hur mycket mer vi var skyldiga. Han sa ”mer, mer”. Min kompis skrev en lista över pengarna. Och jag må vara obildad och analfabet, men jag såg att den var fullskriven, säger Stoyan.

En kompis hjälpte Stoyan att föra anteckningar över hans ihoptiggda pengar. Foto: Polisen

Hade inte kunnat lämna på egen hand

Att Stoyan och flera av de andra inte kan läsa eller skriva, och deras mycket dåliga hemförhållanden i Bulgarien, gör att de befunnit sig i en utsatt situation, menar åklagaren. Efter polistillslaget tog Mia Schyberg, regionkoordinator mot människohandel i region Bergslagen, med barnfamiljen från industrifastigheten till Örebro. Hon är övertygad om att de inte kunnat lämna på egen hand.

– Jag uppfattade att de inte visste var de var och inte heller förstod vart vi skulle åka, säger Mia Schyberg.

Förnekar brott

De två åtalade männen förnekar brott. Deras försvarsadvokater har avböjt medverkan. I förhör säger de åtalade att de inte har utlovat några byggjobb. Den ena menar att han inte gjort någon vinning på tiggarna.

Den andre säger att han fått 50 procent av intäkterna och att det var överenskommet. Enligt åklagaren har de tjänat minst 152.000 kronor på tiggeriet.

Bild publicerad på en av de tilltalade männens Facebook. Bilden är tagen i Ljusnarsbergs kommun och föreställer en släkting till honom. Foto: Ur polisens förundersökning

Blev av med jobbet i Bulgarien

Stoyan och hans familj kom tillbaka till Sverige i oktober för att vittna i rättegången. Nu är han orolig för framtiden.

– Vi mår inte alls bra nu. Jag var renhållningsarbetare men när jag åkte hit för rättegången fick jag sparken från det jobbet, de ville inte vänta ut mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel Örebro län

Mer i ämnet