– I början var det många som ville göra väldigt mycket, berättar Erika Wilhelmsson som startade Coronahjälpen i mitten av mars. Då var det lätt att hitta volontärer och kanske något av nyhetens behag.
Men vartefter tiden har gått har vissa kroknat och fallit ifrån. Idag finns dock en stadig grupp av volontärer som kan hjälpa till att handla, hämta ut medicin och ta på sig praktiska uppdrag.
Tufft uppdrag som tar tid
Värre är det med personer som kan organisera arbetet och också bemanna stödtelefonen.
– Flera av de som hjälpt till har blivit sjuka eller gått i väggen. Det här är ett uppdrag som kan vara tufft och tar en hel del tid.
Många som ringer och vill prata med någon för att de känner sig ensamma eller orolig, vill ofta prata med samma person. Ofta vill personerna prata länge.
Måste finnas till hands
Men det tar även tid att förmedla praktiska uppdrag.
– Den som till exempel tar emot ett samtal om mathandling måste hitta en volontär som kan tänka sig att handla. Sen gäller det att finnas till hands till dess att uppdraget är slutfört och se till att allt går som det är tänkt, säger Erika Wilhelmsson.
Långsiktigt arbete
Erika jobbar själv heltid som barnmorska och har förståelse för att det är svårt att ta på sig volontärjobb utöver det. Samtidigt ökar uppdragen stadigt och behovet av Coronahjälpen är fortfarande stort. Det får Erika att orka vidare.
– När de personer som har ställt upp tidigare hoppar av, då måste vi hitta nya som orkar. Det här är inget som tar slut snart, det är ett långsiktigt arbete.
Mer om Coronahjälpen Örebro
- Coronahjälpen Örebro är ett privat initiativ som startades av barnmorskan Erika Wilhelmsson
- De finns både i sociala medier och på telefon
- Behöver du hjälp med mathandling eller andra ärenden kan du antingen skriva ett inlägg i gruppen eller ringa hjälpnumret 019-20 71 71
- Till samma nummer kan du ringa om du känner dig ensam eller orolig och vill prata med någon. Vid behov kan personerna guida dig vidare till personer som är utbildade i samtalsstöd som kurator.