Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
William Ahlgren, ordförande för Örebros studentkår, erfar att studenter numera måste ta ett extrajobb för att klara av vardagen, alternativt använda sparade pengar. Foto: Janerik Henriksson/TT, Raphael Cano Felix/SVT

Studentkåren i Örebro om studenternas ekonomiska svårigheter: ”Väldigt tufft just nu”

Publicerad

Ökad inflation, högre hyror och dyrare livsmedel gör att många studenter har svårt att få ekonomin att gå ihop. På studentkåren vid Örebro universitet får man dagligen signaler om att många har det tufft.

– Det är svårt för många studenter som redan innan haft det knapert, säger studentkårens ordförande William Ahlgren.

Det är kärva tider för många just nu. Studenterna är en av alla målgrupper som uttrycker att det är kämpigt.

– När pengarna gått till livsmedel, el och hyra så finns det inte så mycket kvar att röra sig med, säger William Ahlgren.

Höjt studiebidrag räcker inte

Samtidigt har det skett en höjning av studiebidraget med 8,7 procent, men det är en föga tröst när priserna stigit i en snabbare takt.

– Höjningen av CSN är inte lika hög som inflationen. Priset på livsmedel har också gått upp med 17 procent. När kostnaderna stiger mer än CSN finns det inget utrymme kvar och många går back, säger William Ahlgren.

Jobb enda utvägen för många

Att jobba extra vid sidan av studierna eller ta av sparade pengar är enda utvägen för många enligt studentkåren. Och det här menar man är problematiskt.

– De flesta studenter har extrajobb. Det här är ju inte inte tanken, utan CSN ska vara byggt så att studenterna ska kunna studera 40 timmar i veckan. Nu måste man i princip ha ett extrajobb för att klara sig och då påverkar det studierna. Det är inget vi ser positivt på, säger William Ahlgren.

Hör hur studenterna påverkas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.