Vi är allt för många som är tysta om självmord trots att det är en erfarenhet som är vanlig för många människor, menar Rickard Bracken.
– Det är ett ämne som är belagt med mycket skam och skuld. Att få berätta vad man upplever är oerhört viktigt och att det finns en människa som är beredd att lyssna, säger han.
Inte klarar försörjningen
Enligt Rickard Bracken kan det vara många faktorer, ofta samspelande, i livet som gör att man har svårt att stå ut.
– Det kan vara att man inte klarar försörjningen, är sjuk eller inte känner någon framtidstro, säger han.
Så kan man hjälpa
Som medmänniska handlar det om att lyssna, att bekräfta och att hjälpa medmänniskan att komma i kontakt med vården eller socialtjänsten.
– Så att man kan få hjälp att hantera det som känns så ohanterligt och svårt, säger han.
Några myter och sanningar om självmord
Myt
Det går aldrig att hindra någon som har bestämt sig.
Sanning
Mellan 85 och 90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök och överlevt avlider inte av självmord senare i livet. Man vill egentligen inte dö, utan vill bort från sitt lidande.
Myt
Att fråga om självmord kan ”väcka den björn som sover”.
Sanning
Att sätta ord på tankarna tillsammans med någon som vill lyssna kan istället hjälpa oss att hitta andra utvägar eller göra oss medvetna om att vi behöver söka hjälp.
Myt
Anhöriga vill inte prata om det självmord som drabbat dem.
Sanning
Många anhöriga löper större risk att själva ta sitt liv och har stort behov av hjälp, stöd och att prata om sin situation. De vill dessutom även prata om det som hänt dem men gör det kanske inte på grund av omgivningens negativa och oförstående inställning.
Källa: Suicide Zero – här kan du också läsa mer om myter om självmord