EU-parlamentet röstade på torsdagen igenom ett omställningsstöd på 20 miljoner kronor, eller 2,13 miljoner Euro, till dem som förlorade jobben när Ericsson beslutade om att lägga ner större delen av sin verksamhet i Sverige 2016.
Pengarna går till Arbetsförmedlingen som kan erbjuda allt från vidareutbildning och omskolning med aktivitetsstöd i upp till två terminer. Det betyder att den som studerar på högskola eller universitet kan göra det under två terminer och få ersättning under tiden motsvarande a-kassenivå.
Ingen anstormning
Men frågan är hur mycket utav omställningspengarna som kommer att gå åt.
I Kumla där nästan 400 personer fick lämna sina anställningar har man på Arbetsförmedlingen ännu inte märkt av någon anstormning av arbetssökande från Ericsson.
– Vi har drivit två projekt för Ericssonanställda, förklarar Mustafa Mehmedagic på Arbetsförmedlingen i Kumla. Ett för de som fick lämna sina jobb i samband med neddragningarna 2015 och ett för de som drabbades av nedläggningen 2017.
I det första projektet sökte sig 30-40 personer till Arbetsförmedlingen i Kumla för att få hjälp med utbildning och omskolning.
Generösa avgångsvederlag
Men av de som lämnade Ericsson 2017 i Kumla har bara fem personer kontaktat Arbetsförmedlingen.
– Jag tror att det beror på att de flesta som var kvar 2017 hade lång anställningstid och valde att gå frivilligt med avgångsvederlag som motsvarade lön i 1,5-2 år, förklarar Mustafa Mehmedagic.
Högkonjunktur och brist på arbetskraft
Men den främsta anledningen är dock att de flesta som fick lämna fabriken i Kumla har fått nya jobb.
– Det är högkonjunktur och brist på arbetskraft i Sverige. Många som lämnade Ericsson hade just de kvalifikationer som efterfrågas på arbetsmarknaden. Avtalet med Ericsson fungerade dessutom så att den som fick en ny anställning ändå fick behålla hela sitt avgångsvederlag så de flesta valde att ta nya jobb direkt när de fick dem.