Under tisdagen stod det klart att Sverige kommer få ett ekonomiskt EU-stöd på 40 miljoner kronor. Pengarna kommer läggas på arbetsmarknadsåtgärder som ska ge drygt 900 personer, som tidigare varit anställda på Ericsson, möjligheter att kunna hitta tillbaka in på arbetsmarknaden. Men alla svenska politiker röstade inte ja till bidraget, som tidningen Arbetet var först med att berätta om.
Beskedet att representanter från både KD, C, och SD röstat nej till förslaget kom samma dag som Ericsson berättade att ytterligare 3.000 personer kan mista sina jobb i företaget, något som upprör näringsminister Mikael Damberg.
”Jag tycker det är enormt märkligt”
– Att det finns politiska partier som inte är beredda att backa upp de anställda i den här omställningsperioden tycker jag är enormt märkligt, säger han till SVT Nyheter Örebro.
– Jag förstår inte att människor är upprörda över det här. Alla politiker tycker olika och har olika idéer kring vad som är bäst, det är inget nytt, säger EU-nämndens vice ordförande Eskil Erlandsson (C).
Adaktusson röstar konsekvent nej
En av politikerna som röstade emot förslaget är kristdemokraten Lars Adaktusson. Han förklarar att han är emot fondens existens och att han därför konsekvent röstar nej till utbetalningar ur den.
”Kristdemokraterna är motståndare till denna fond av två skäl. För det första ska arbetsmarknadspolitik och ekonomiskt stöd till arbetslösa beslutas om, och finansieras, på nationell nivå – inte på EU-nivå. För det andra bygger grundidén till fonden på att globalisering är någonting negativt – vilket inte stämmer.” skriver han i sin röstförklaring.
– Jag tycker att de ska ändra uppfattning. Finns det möjlighet att få stöd från EU så ska vi så klart plocka hem det eftersom att vi har betalat medlemsavgiften. Pengarna går de facto till riktiga familjer som riskerar att bli av med jobbet, säger Mikael Damberg.
Ser inget problem
Eskil Erlandsson håller med om att Sverige bör söka pengar ur fonden när nationen uppfyller kraven för att göra det, men säger att partiets ledamöter i EU röstar med eget mandat.
– Det är så det fungerar. Det är upp till parlamentarikerna att rösta som de vill. Fredrick Federley (C) upplever exempelvis att hans väljare ville att han skulle rösta så här, säger han.
Ser du något problem med att era representanter i EU inte följer Centerpartiets riktlinjer?
– Nej, han har nog sina grunder att rösta som han gjorde.
Du tycker Sverige ska söka bidraget nu när fonden finns, men är du för eller emot den som sådan?
– Det är inte huvudfrågan nu. Den frågan får vi föra senare i våra budgetsamtal, säger Eskil Erlandsson.