För att komma igång med processen kräver Svenska brukshundklubben, SBK, ett läkarintyg som styrker en psykisk ohälsa som är permanent. Hittills har det bland annat handlat om personer med autism, ADHD, posttraumatiskt stressyndrom och social fobi.
– I de flesta fall hittills utbildar förarna själva sina hundar, säger Emmelie Reinson ansvarig för assistanshundar på SBK.
Hjälper på många sätt
Enligt Emmelie Reinson hjälper assistanshunden till med att skapa rutiner eftersom hunden behöver gå ut, få mat och omsorg. Den fysiska interaktionen med hunden skapar lugn vilket kan hjälpa till att komma till ro och somna. Hunden blir också ett hjälpmedel för interaktion med andra människor eftersom den tar bort fokus från ohälsan och skapar ett samtalsämne.
– Den mest grundläggande hjälpen är att den kan hjälpa till att skapa ett lugn och mildra oro, säger Emmelie Reinson.
Ska kvalitetssäkra utbildning och hundar
Hon berättar att de redan sett mycket fina effekter av hundarna. Assistanshundar för psykisk hälsa är ovanligt i Sverige och ett nytillskott bland typen av assistanshundar som Svenska brukshundklubben certifierar. SBK inledde arbetet med den typen av hundar i början av 2017.
Organisationen har sedan några år uppdraget från Myndigheten för delaktighet att fungera som stödfunktion inom området assistanshundar. Det handlar om att SBK ska kvalitetssäkra de instruktörer som utbildar assistanshundar, lämplighetstesta, examinera och följa upp assistanshundsekipage.
Olika typer av assistanshundar
Servicehund – hjälper en person med fysisk funktionsnedsättning exempelvis med att hämta och lämna saker eller stänga dörrar och skåp.
Signalhund – assisterar en person med hörselskada genom att uppmärksamma brukaren på ljud som brandlarm, varningslarm eller telefonsignaler.
Alarmerande servicehund för diabetes och epilepsi – Om brukaren har diabetes kan hunden larma om blodsockernivån blir för hög eller för låg. Om brukaren har epilepsi kan hunden hämta hjälp vid ett anfall.
Psykisk hälsa-hund – har en lugnande inverkan på brukaren och kan vara ett stöd till exempel när brukaren handlar eller reser med allmänna transportmedel.
När assistanshunden är i tjänst ska den bära Svenska Brukshundklubbens tjänstetäcke och föraren ska ha tillhörande legitimation. Täcket och legitimationen är garantier för att hunden har genomgått en utbildning som är kvalitetssäkrad av SBK.
Källa: Myndigheten för delaktighet