Tillbaka i skolan efter två år – labradoren Juni förändrade Teos liv

Uppdaterad
Publicerad

I juni förändrades livet för 12-årige Teo och hans familj. Då blev tvååriga labradortiken Juni assistanshund åt Teo.

– Hon är som en liten tankstation och tar bort stress och ångest, säger Teos mamma Carina.

Mamma Carina Sundbom har svårt att ta in vilken inverkan Juni har haft på hela familjen.

Carina, Teos mamma. Foto: Sophie Olsson Rahlén

– Hon laddar batterierna och ger energi. Hon är som en liten tankstation och tar bort stress och ångest, säger Carina.

Teo har mått dåligt i flera år. Han har varit stressad, ledsen och ångestfylld. Carina berättar om en skala som används inom vården för att mäta barns funktionsnivå.

– Om allt fungerar perfekt och du inte har någon stress ligger du på 100. För att få hjälp av barn- och ungdomspsykiatrin är värdet 60. Teo låg på 23, berättar Carina.

Blev sittandes i bilen vid skolan

En starkt bidragande orsak till att Teo mådde dåligt var skolan. Teo har flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat autism, och i skolan fungerade det inte alls. 

– Ibland tog vi oss till skolan men blev sittandes i bilen för situationen i skolan hade blivit så ångestfylld. Vi blev hemmasittare som man brukar kalla det, säger mamma Carina.

”Lugnande effekt”

Carina berättar hur de gjorde allt som stod i deras makt för att Teo skulle må bättre. Hon slutade jobbet och var hemma på heltid, kämpade för att få till hemundervisning. Till slut greppade hon efter halmstrån. Efter två års frånvaro från skolan hittade hon halmstrået i en artikel om hundars inverkan på barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Det sammanföll med att Svenska brukshundklubben hade börjat certifiera assistanshundar för psykisk hälsa och nu är Juni och Teo ett av pilotekipagen i Sverige. De ska examineras i början av december och de tränar mycket, bland annat på att Juni ska lära sig hur Teo luktar när han är stressad.

– När hon känner lukten av stress ska hon lägga huvudet i hans knä för en lugnande effekt, säger Carina.

Dyrt med assistanshund

En utbildad assistanshund kostar från 160. 000 kronor. Där rök pensionsförsäkringen konstaterar Carina, men säger samtidigt att det inte var ett alternativ att de själva skulle lära upp en valp. Varken tiden eller energin fanns.

– Tänk om det inte hjälper när vi lagt ut så mycket pengar for genom min huvud, men så tänkte jag att om han hade haft cancer då hade vi ju provat allt, säger Carina.

Foto: Privat

Bara pratet om att skaffa hund lyfte familjen, och när Juni väl kom blev Teo en helt annan pojke berättar Carina.

– Sedan Juni kom in i familjen har Teo aldrig sagt att han inte vill leva. Hon har tänt glädjen, säger Carina.

Personer i deras omgivning har också märkt att Teo mår mycket bättre nu och frågar vad som har hänt.

– Han pratar, berättar historier och tar ögonkontakt, säger Carina.

Skapar lugn och mildrar oro

För att komma i fråga för en assistanshund för psykisk hälsa kräver Svenska brukshundklubben, SBK, ett läkarintyg som styrker bestående psykisk ohälsa. Assistanshunden hjälper till att skapa rutiner och underlättar kontakt med andra människor. För barn kan hunden vara en bra medspelare för att lära sig ta ögonkontakt och utveckla kroppsspråket. Men enligt SBK är den mest grundläggande biten att hunden skapar lugn och mildrar oro.

Släpps in på fler ställen

Skillnaden mellan att ha en assistanshund och en vanlig hund är tillgängligheten. Med en assistanshund ökar möjligheten att få ta med hunden in till exempelvis sjukhus, flygplan, restauranger och i affärer.

– På sjukhus och i butiker är vi välkomna. Skolan jobbar vi fortfarande på, säger Carina.

Skolfoto på Teo och Juni från i höstas. Foto: Kungsfoto

Tillbaka i skolan

Med Junis hjälp är Teo faktiskt tillbaka i skolan. Hittills är de hänvisade till  skolans slöjdsal där Teo har lektioner tre dagar i veckan en timme åt gången.  Carina sitter återigen i bilen på parkeringen vid skolan men nu är hon ensam i bilen och väntar på Teo och Juni.

 – Jag flyttas gradvis bort och Juni tar min plats. Han har ju fortfarande sin funktionsnedsättning och behöver stöd för det i skolan, men Juni är ett hjälpmedel som hjälper honom över trösklar, säger Carina.

Juni och Teo i skolan med hans assistent Henrik. Foto: Privat

Det knappa halvår Juni varit hos dem har hon hjälpt Teo att kliva över många trösklar.

– Jag trodde inte det skulle gå så bra så snabbt. När vi ska till tandläkaren brukar det ta sju, åtta gånger innan det fungerar. Senaste gången gick det på första försöket. Teo och Juni gick in tillsammans och fixade det. Det är obeskrivligt, säger Carina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.