Ett kokt ägg med rinnig gula, omgiven av äggskal och hela ägg, på ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler värphöns i Sverige men färre av andra djurslag. Starta klippet och hör mer om det. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenskarna äter och producerar mer ägg

Publicerad

Ägg är det animaliska livsmedel med högst försörjningsgrad i Sverige. De flesta färska ägg vi äter är producerade här – och svenskarna äter mer ägg i dag än för 30 år sedan.

– Dagligvaruhandeln har oftast bara svenska ägg i utbudet, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare Jordbruksverket.

En viktig anledning till att det främst är svenska ägg som konsumeras i Sverige är att det här är ovanligt med salmonella bland värphöns.

– Noggranna hygienrutiner och kontroll av salmonella i vår äggproduktion betyder att det är mycket liten risk för att människor ska smittas via svenska ägg, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket.

Vi äter nära 20 procent mer ägg nu jämfört med för 30 år sedan. Under samma period har också den svenska äggproduktionen ökat med 25 procent. Förra året vägdes drygt 110 000 ton ägg in av medlemsföretagen i Svenska ägg.

Ett fåtal stora anläggningar

De omkring åtta miljoner värphönsen i Sverige finns hos drygt 4 000 äggproducenter. Men de allra flesta av dem är hobbyproducenter. Endast drygt 250 anläggningar har över 200 värphöns, enligt Jordbruksverkets årliga djurräkning. Ett fåtal står för en betydande del av den svenska äggproduktionen.

– De anläggningar som lever på att producera ägg blir allt större, den trenden har pågått under en längre tid, säger Åsa Lannhard Öberg.

Den svenska försörjningsgraden för ägg ligger normalt sett på omkring 95 procent men vid några tillfällen har siffran sjunkit de senaste åren, bland annat kopplat till ett salmonellautbrott hos landets största producent.

Starta klippet för att höra mer om det, bland annat.

FÖRSÖRJNINGSGRAD ANIMALISKA LIVSMEDEL 2024

Med försörjningsgrad menas hur stor del av den totala konsumtionen som skulle kunna täckas av livsmedel producerade i Sverige.

Griskött – 81,3 procent

Nötkött – 56,8 procent

Får – och lammkött – 25,3 procent

Matfågel – 71,5 procent

Ägg – 87,3 procent

Mjölk- och mjölkprodukter – 70,7 procent

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.