Snabbare lagföring har förändrat arbetet för polisens utredare

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare kunde polisens utredningar ta flera månader. Med den nya arbetsmetoden ”snabbare lagföring” blir ärenden avklarade på mellan tre till sex veckor.

–  Alla är mer motiverade när det kommer till sådana här snabba ärenden. Det leder till resultat helt enkelt, säger Alexey Klimenov, förundersökningsledare på polisen.

Snabbare lagföring har inte bara förändrat arbetet för poliser i yttre tjänst utan även förundersökningsledare och utredare. När polisen tidigare skrev en anmälan hamnade den först i den så kallade ärendeblansen. En utredare fick sedan ärendet därifrån.

– Det tog oftast längre tid än det gör nu, säger Alexey Klimenov.

Men när polisen först började arbeta med den nya metoden den 17 januari fanns ett tekniskt problem som medförde att åklagare inte fick alla handlingar som de skulle ha.

– Vi har tagit reda på vad det berodde på och nu är det som det ska, säger Klimenov.

Hör honom berätta mer om Snabbare lagföring i klippet ovan.

Fakta: Snabbare lagföring

  • Arbetsmetoden omfattar brott som ger högst tre års fängelse, som exempelvis narkotikainnehav, butiksstöld och brott mot knivlagen. Den misstänkte ska vara över 18 år och anträffas på brottsplatsen.
  • När en patrull stoppar en misstänkt kontaktar den en jourförundersökningsledare som beslutar om Snabbare lagföring är aktuellt och ger stöd och återkoppling via telefon. Förundersökningsledaren kan också direkt besluta om hur brottsutredningen ska genomföras.
  • Den misstänkte delges direkt och får en preliminär tid för rättegång. Om den misstänkte erkänner skriver personen på en fullmakt till polisen med ett bötesbelopp som sedan fastställs av en åklagare.
  • Ärendet går direkt vidare till åklagare och polispatrullen kan fortsätta sitt arbete på fältet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.