Magnus Ranstorp leder forskningen vid Försvarshögskolan och har skrivit flera rapporter om personer från Sverige som rest till konfliktområdet i Syrien. Enligt honom har runt 150 personer återvänt till Sverige och till Örebro har ett tiotal personer kommit tillbaka.
Den man i 30-årsåldern som nu misstänks för mord reste hösten 2013 ned till Syrien och anslöt sig till en grupp som gick med i IS när de utropade sitt kalifat.
– Jag blir inte förvånad att de dyker upp i de här sammanhangen, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Hur många av de som återvänt har dömts för brott?
– Jag vet enskilda fall men det har mest handlat om ekonomisk brottslighet.
Grovt våld
Efter mordet i Vivalla har flera personer berättat om att mycket grovt våld användes när den ena personen mördades. Enligt uppgifter blev han misshandlad till döds.
Tror du att det finnas koppling mellan det grova våldet och honom som person?
– Jag kan inte uttala mig om skuldfrågan men definitivt. De som har rest ned till konfliktområdet har tränats i att döda och sett mycket grovt våld. För IS handlar det om att förnedra fienden så mycket som möjligt genom att stympa armar och ben och halshugga i avskräckande syfte.
– Oavsett vad som har hänt nu så drar det här upp att få som varit nere och stridit döms för sina handlingar.
Svårt att bevisa
Av de personer som kommit tillbaka till Sverige är det bara en handfull som har blivit dömda. En anledning är svårigheter att bevisa vad som egentligen har hänt och vem som har gjort vad.
– Det är svårt att bevisa vad som har hänt så då gäller det att försöka få dem dömda för andra brott, exempelvis ekonomisk brottslighet.
Samtidigt säger Magnus Ranstorp att lagstiftning inte har ändrats i tid för att underlätta myndigheternas arbete med att hantera återvändare.
– Vi måste ha riktade insatser mot de som kommer tillbaka, säger Magnus Ranstorp.