Birgitta johansen är museichef Örebro läns museum. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tidig julklapp till Länsmuseet

Publicerad

Örebro Läns museum har fått 150.000 kronor av sin vänförening. Pengarna kommer att användas till att renovera museets originalinredning.

Örebro Läns Museum invigdes 1963 och ritades av Carl Malmsten och inredningen kommer från, numer nedlagda, Klaessons Möbler i Fjugesta.

Inredningen är en viktig del av museibyggnadens historia och identitet.

– Nu får vi möjlighet att ta hand om och renovera delar av inredningen, säger museichef Birgitta Johansson. Kanske får vi också råd att på Digitalt museum lägga ut mer information om delar av de samlingar som vänföreningen tidigare skänkt oss.

Nötta och fransiga

Till inredningen hör bland annat en unik matta med namnet ”Staden”, en rund, jordfärgad matta, 2,8 m i diameter, med en framväxande stad som motiv. Den formgavs av Malmsten och vävdes av Eva Klaesson.

Den låg som entrématta framför receptionsdisken på museet i många år. Det syns tydligt på slitaget, kanterna är nötta och fransiga. Även möblerna har under årens lopp använts flitigt i föreläsningssalen, i sammanträdesrum och i utställningssalar.

Nu över femtio år senare behöver de därför en varsam och omsorgsfull renovering.

Räcker 50 år till

Örebro läns musei vänner har under hösten firat sitt 60-årsjubileum. I samband med det har styrelsen beslutat att ge en något större gåva en vanligt till museet, nämligen 150.000 kronor.

På så sätt säkerställs att möblerna som tillverkades för att ge ”en helhetsmiljö av högsta konstnärliga och hantverksmässiga kvalitet” kommer att kunna användas minst femtio år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.